A szociális ellátás kiemelt terület

Terézváros új vezetése nyitottan fogadja az intézmények vezetőinek, dolgozóinak kéréseit, javaslatait, értékrendjük szerint a szociális ellátást kiemelten kell kezelni. A szakmai kérdésekre, problémákra a szakembereknek az önkormányzattal közösen meg kell találniuk a válaszokat, megoldásokat – mondta Soproni Tamás polgármester a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában (Terézéno) az intézményvezetővel folytatott kötetlen beszélgetésen. A találkozón részt vett Németh Helga Anna, a humán bizottság elnöke és Jandó Erzsébet, az önkormányzat Humánszolgáltatási Főosztályának vezetője.

Kecskés Andrea, a Terézéno vezetője röviden összefoglalta a napköziben folyó munkát, kiemelte azokat a képességfejlesztő, társadalmi, közösségi beilleszkedést segítő, modellértékű terápiás programokat, amiket kiváló szakemberek bevonásával biztosítanak ellátottjaiknak. Arról is beszámolt, hogy az életüket kirándulásokkal, kulturális események látogatásával, művészeti foglalkozásokkal teszik színesebbé, tartalmasabbá.

 

A Terézéno vezetője a gondjaira bízott intézmény erényének nevezte, hogy nem megőrzőként, hanem szakmai körökben is elismert, az érintetteknek és családjaiknak teljes körű segítséget adó, felzárkóztató helyként működik.

 

Elmondása szerint a szakmai továbblépés sok tekintetben fizikai korlátokba ütközik. Példaként említette, hogy a csoportos rehabilitációs mozgásterápiához nagyon hiányzik egy speciális eszközökkel felszerelt tornaterem. Az is nehézséget okoz, hogy a személyre szabott terápiás foglalkozásokat megfelelően elkülönítve tudják megtartani. Vannak olyan gondozottjaik, akik amikor elfáradnak, szeretnének lepihenni, de ehhez a helyszűke miatt nem könnyű egy erre alkalmas, csendes zugot találni.

 

 
Kecskés Andrea, a Terézéno vezetőjének több felvetésére azonnal reagált Soproni Tamás polgármester

 

Kecskés Andrea a szociális területen dolgozók elismerésének jelenlegi rendjének újragondolását is javasolta. Szerinte az ellátásban nagyon fontos szerepet játszó, kiemelkedő munkát végző technikai dolgozók és segítők nem kapnak elegendő figyelmet.

 

Az egyeztetés résztvevői abban maradtak, hogy januárban a területért felelős alpolgármester, Miyazaki Jun, a humán bizottság és a polgármesteri hivatal szakemberei, az intézmények vezetői közös 
munkacsoportban dolgozzák ki azokat a változtatásokat, amiket az ellátás, valamint a dolgozók munkakörülményeinek javítása érdekében szükségesnek tartanak.