A szépkorúak köszöntése

Dalok a Kispipából – Fesztbaum Béla és a Kék Duna Szalonzenekar Seress Rezső-koncertjével lepte meg az önkormányzat és a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. az idősek világnapja alkalmából a szépkorúakat.

Az Eötvös10-ben szeptember utolsó napján megtartott előadás előtt a résztvevőket Simonffy Márta alpolgármester és Császárné Csóka Ilona köszöntötte.

 

– Az önkormányzat mindig valami különlegesen jó színházi vagy zenés produkcióval szeretné feledhetetlenné tenni az idősek napját, amit sok éve nagycsaládként, közösen ünneplünk – mondta rövid beszédében Simonffy Márta.

 

 

Császárné Csóka Ilona köszönti az időseket

 

Az előadáshoz kapcsolódóan az alpolgármester úgy fogalmazott, az egész életében a pesti belvároshoz kötődő, világhírű Seress Rezső pályafutása kész talány. Hiszen ez a zenei zseni, hangja nem lévén, nem tudott énekelni és semmilyen hangszeren sem játszott. Mi több, a kottát sem ismerte. A Szomorú vasárnap dallamát, amit egy bűnügyi újságíró, Jávor László szövegére írt, fütyülve diktálta le egy kottamásolónak, a terézvárosi Lovag utcában – fűzte hozzá.

 

Császárné Csóka Ilona az idősek köszöntését követően arról beszélt, hogy ez a nap a „harmadik korukat” töltő embertársaink megbecsüléséről szól. Hangsúlyozta: az önkormányzat viszonozva azt a több évtizedes munkát, törődést és teljesítményt, ami az idősek mögött áll, strandnappal, egészségügyi szűrésekkel és tanácsadással, karácsonyi ajándékkal, az idősek világnapja alkalmából nyújtott anyagi támogatással, tartalmas kulturális és közösségi programokkal igyekszik szebbé, tartalmasabbá, színesebbé tenni a kerületi szépkorúak életét.

 

 

Fesztbaum Béla és a Kék Duna Szalonzenekar előadásában felcsendültek Seress Rezső dalai

 

Beszédének végén minden terézvárosi szépkorúnak jókedvet, jó egészséget, a jelenlévőknek az Óbudai Társaskör előadásához jó szórakozást kívánt.

A köszöntőt követően a kiváló színművész, Fesztbaum Béla és a Kék Duna Szalonzenekar előadásában felcsendültek Seress Rezső dalai, amelyek szinte kivétel nélkül örökzölddé váltak. Csak átutazó vagyok itt a földön, Szeressük egymást, gyerekek, Úgy szeretek részeg lenni, Fizetek, főúr, Gyere, Bodri kutyám, Csak inni, inni, Óbudán a legszebb lány a Fáni, olyan szép, hogy nem is igaz tán,  Az élet egy nagy csodálatos semmi, Szomorú vasárnap…

 

Az elismerésre méltó igényességgel megkomponált előadás során Fesztbaum Béla hol keserédes történetekkel, hol kacagtató anekdotákkal szakította meg a fantasztikus profizmussal előadott slágerfolyamot. A prózai részekből a nézők nemcsak Seress Rezső pályáját, hanem a főváros második világháború előtti és utáni éjszakai életét is megismerhették. Megelevenedett a zongorán fél kézzel pötyögő, rekedtes hangú legendás művész alakja. 

 

Kiderült az is, hogy a Kispipa vendégkönyvébe Toscaninitől a walesi hercegen át Louis Armstrongig az egész 20. század dedikált. Otto Klemperer, a világhírű karmester például azt írta Seressről: „Nem muzsikus – csak zseni”.  Egy bonmot szerint Seress Rezső dalait az is ismeri, aki nem.  Az előadás alatt valóban sok olyan sláger hangzott el, amelyiket mindenki gond nélkül el tudott volna dúdolni, de talán senki sem tudta, hogy Seress-szerzemény. A magával ragadó előadás végén a közönség vastapssal fejezte ki tetszését.

Kutor Ferencné Klári

Nagyon örülök, hogy az idősek világnapja alkalmából meg lettünk hívva ide, az E10-be. Ha tehetem, mindig eljövök ezekre az ajándékba kapott előadásokra. Tavaly is nagyszerű zenés műsor volt, az idén is remek a program. Rajongok a régi slágerekért, Seress Rezső dalait kiváltképp szeretem. Itt mindig jól érezzük magunkat. Az örökzöld dallamokat hallgatva visszarepültünk az időben, kicsit ismét fiatalnak érezhettük magunkat.

Sasata Lívia

Köszönet illeti az önkormányzatot, hogy soha nem feledkezik meg rólunk, minden évben ilyen kedves ajándékkal köszönt minket az idősek világnapján. Mindig fantasztikusan nívós műsorokat választanak nekünk. Ez a mostani, a régi idők nagy slágereit felvonultató előadás is telitalálat.