A rend civil őrei

A közelmúltban a rendőröknek sikerült kábítószer-fogyasztókat előállítaniuk olyan civilek közreműködésével, akik a szabadidejüket áldozzák Terézváros közbiztonságának javítására. Elkísértük őket egy járőrszolgálatra.

„Itt ültek a srácok, amikor gyanús lett a viselkedésük. Hárman voltak, tekergették a cigit, egymást kínálgatták, gazdát cserélt egy kis pakk is közöttük” – mutatja Bényi Árpád a Liszt Ferenc tér egyik fákkal, bokrokkal körbenőtt padját, ahol most is találni kábítószerre utaló fóliadarabokat, majd folytatja a sztorit.

 

„Egyik társunk levette a Polgárőrség felirattal ellátott mellényt, és közelebb sétált hozzájuk, hogy meggyőződjünk róla, mit szívnak. Nem lehetett érezni semmit a levegőben, ezért tovább figyeltük őket. Amikor elindultak, beigazolódott a gyanúnk, ugyanis egyikük annyira támolygott, láthatóan nem volt magánál, félő volt, hogy baja esik. Őt sikerült megállítani és a rendőrség kiérkezéséig feltartóztatni. A motozás után kiderült, hogy varázsdohányt szívtak, attól került olyan rossz állapotba a fiatalember, akit végül a rendőrök bilincsben vitték el” – mesél a sikeres tettenérésről a Terézváros Biztonságáért Polgárőr Egyesület vezetője.

 

Akció a Nyugatiban

 

A csapat éppen szolgálatban lévő tagjaival egy hétköznap este találkozunk, a soron következő járőrözésük előtt. Két fiatal hölgy és három férfi érkezik a megbeszélt helyre, miután meglátogatták a kapitányságot, a rendőröknek ugyanis tudniuk kell, hogy kik és hányan mozognak az adott területen, mivel ez az ő biztonságukat is szolgálja. Ugyanígy a budapesti polgárőrszövetségnél és újabban a terézvárosi közterület-felügyeletnél is bejelentik a járőrözéseiket, ezzel is segítve a hatékony együttműködést.

 

A csapat az esti-éjszakai ellenőrzés során gyalog, illetve néha autóval járja a kerületet. Útvonalaik érintik a nagy forgalmú csomópontokat, mint a Nyugati tér, az éjszakai élet központi helyeit, mint a bulinegyed, a Király utca, a Liszt Ferenc tér, de a kihaltabb, sötétebb területeket is végigpásztázzák sétáik alkalmával.

 

Találkozásunk éjszakáján útba ejtjük velük a Nyugati teret. A formaruhát viselő polgárőrök megjelenése után látványosan kiürül a placc, valószínűleg azok „spriccelnek szét” a szélrózsa minden irányába, akik valami rosszban sántikálnak. „Ilyenkor jól lehet látni, hogy milyen emberek és hányan próbálnak megélni a Nyugati téri aluljáróból” – hívja fel a figyelmet a bájaikat áruló nőkre, az őket vigyázó alakokra és a kuncsaftra vadászó seftelőkre Bényi Árpád.

 

Ezen a helyszínen dolga is akad a csapatnak: vélhetően valamilyen drogtól rossz állapotba került nőhöz mentőt kell hívni, amelynek a kiérkezéséig a polgárőrök biztosítják a helyszínt. A polgárőröknek viszonylag szűkös a mozgásterük, inkább jelző, nem pedig intézkedő szerepet látnak el. Kényszerítőeszközt (például bilincs, gumibot, sokkoló) nem alkalmazhatnak, csupán gázspray lehet náluk saját testi épségük védelme érdekében. Ha valakit bűncselekmény elkövetésén érnek tetten, azonnal értesítik a rendőröket, akiknek a kiérkezéséig feltarthatják az elcsípett személyt. 

 

 

A drogozó fiatalok nyomai, a fólidarabkák még mindig láthatók a téren – mutatja Bényi Árpád

 

 

Büszkék rájuk a családtagok

 

A kedd esti járőrözésen találkozunk a gyermekvédelemben dolgozó Fehér Attilával, aki a munkája során remekül hasznosítja az itt szerzett tapasztalatait. Mint mondja, egészen más élesben átélni, mint olvasni arról, hogy milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra. Ugyanakkor a szakmájából adódó tudást is kamatoztatja: könnyen megtalálja a hangot a renitenskedő ifjakkal.

 

A fiatal korosztály a polgárőrök csapatában is jelen van. Földesi Richárd mindöszsze 21 éves, barátnője, Marsi Viktória pedig még csak 19, de máris lelkes és aktív tagjai a terézvárosi polgárőrök közösségének. „Egyáltalán nem félt a családom, sőt nagyon büszkék arra, amit csinálunk. Én Ricsi példáját követve lettem polgárőr, de nem bántam meg. Örülök, hogy tehetek valamit más emberekért, segíthetek, ha szükség van ránk. Nagyon érdekes, amit a járőrözések során tapasztalunk. Egész más, mint amit a filmekben lát az ember, ez a kőkemény valóság” – mesél az izgalmas „bevetésekről” a törékeny lányka, Viki, hozzátéve, hogy egyáltalán nem fél, még a kemény helyzetekben sem.

 

Így van ezzel a csapat másik hölgytagja, Kalauz Beatrix is. „Nincs mitől tartani, hiszen a fiúk mindig itt vannak mellettünk, nem hagynak minket magunkra. Nagyon jó társaság alakult itt ki, jó együtt lenni, tudjuk, hogy mindannyian egyformán gondolkodunk, számíthatunk egymásra. Az pedig, hogy lányok vagyunk, sok esetben előnyt jelent, hiszen könnyebb feltűnés nélkül elvegyülni a tömegben” – árulja el a fortélyokat Beatrix.

 

 

Egy intézkedés a sok közül: mentőt kellett hívni egy bódult nőhöz

 

Az is kiderül, hogy az önkéntesek mindegyike vonzódik a kriminalisztikához, szeretik a nyomozásokat, élvezik, hogy a segítségükkel sikerül meghiúsítani néhány rendbontást, akár bűncselekményt is. Ezt a munkát mindannyian a hivatásuk mellett, esténként, szabadidejükben végzik, és természetesen semmiféle fizetséget nem várnak el érte

 

. „Terézvárosban 2001-ben hoztuk létre a polgárőrséget, hatodik kerületi lakosként én magam is az alapítók között voltam, és azóta is vezetem a társaságot. Kezdetben elég nagy létszámmal dolgoztunk, voltunk harmincan is, így egymást váltva hetente öt-hat alkalommal is kint tudtunk lenni a közterületen. Akkoriban a mostaninál sokkal roszszabb volt a közbiztonság, több bűncselekmény történt, ezért nagy szükség volt a prevencióra” – idézi fel Bényi Árpád, majd arról is őszintén beszél, hogy a kezdeti lelkesedés után megcsappant az aktív tagok száma. Mint mondja, ő maga néhány hónapja, a járvány kitörése után döbbent rá, hogy a lakosság mennyire igényli a polgárőrök jelenlétét.

 

„A karantén idején többet voltam kint az utcákon, és meglepett, hogy többen is odajöttek, megköszönték a munkánkat. Elmondták, megnyugtató számukra, hogy mi is vigyázunk a rendre. Ekkor határoztam el, hogy megpróbálom feléleszteni, megerősíteni a polgárőrségünket. Máris gyarapodott a létszámunk, több fiatal tagunk is van, de szeretnénk, ha még többen lennénk. Arra biztatom a tettre kész, segíteni akaró önkénteseket, hogy jelentkezzenek nálunk!

 

 

A Nyugati aluljárójában mindig akad feladat

 

Közös érdekek

 

Az önkormányzat a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítványon (TEKA) keresztül évek óta támogatja a kerületben tevékenykedő polgárőröket. „Ezek az emberek a saját szabadidejüket feláldozva, ingyen dolgoznak azon, hogy Terézváros közrendje javuljon. A munkájuknak leginkább bűnmegelőző célja van, járőrözéseikkel azt igyekeznek elérni, hogy közterületeink biztonságosabbak, élhetőbbek legyenek.  Ezért is támogatjuk őket. Míg a rendészetünk, közterület-felügyeletünk munkatársai inkább nappal járják az utcákat, a civil segítőkre az éjszakai órákban számíthatunk, hiszen ők saját munkájuk mellett végzik ezt a feladatot” – hangsúlyozza Töreki Milán, a TEKA kuratóriumának elnöke, hozzátéve, az alapítvány jó kapcsolatot ápol a szomszédos kerület, Erzsébetváros polgárőreivel is, hiszen ők éveken át Terézvárosban is igen aktívak voltak. „2012-ben alakultunk, 2014-től pedig a hatodik kerületben is rendszeresen végzünk közbiztonsági és prevenciós tevékenységet – mondja Szenderák Attila, az Erzsébetvárosi Polgárőrség vezetője. – Én akkoriban a terézvárosi rendőrkapitányságon dolgoztam, innen volt a kapcsolódási pont. Megállapodást kötöttünk az önkormányzattal, és azóta is jó kapcsolatban vagyunk a TEKA-val, a helyi közterület-felügyelettel, rendészettel. Az ő kérésükre rendszeresen részt veszünk közös szolgálatokon, járjuk a kerület iskoláit, ahol bűnmegelőzési előadásokat, kutyás bemutatókat tartunk a közterületi járőrözések mellett. A járvány alatt sok időt töltöttünk a közterületen, ellenőriztük például a boltok zárvatartását, a kijárási korlátozások betartását, de a TEKA-táborba is meghívást kaptak a kutyás kollégáink. A hatodik kerületi önkormányzat a TEKA-n keresztül támogat minket, és a terézvárosi polgárőrökkel is jó az együttműködésünk.” A napokban komoly változásra kerül sor a szervezet életében, júliustól már nem Erzsébetvárosi Polgárőrség lesz a csoport neve. A hetedik kerületben megszűnik a tevékenységük, a jövőben már csak Terézvárosra koncentrálnak, itt végzik az önkéntes munkát.

 

Várják a jelentkezőket

 

A hatodik kerületben tevékenykedő Terézváros Biztonságáért Polgárőr Egyesület várja új tagjait. Azok, akik kedvet éreznek olyan önkéntes munkához, amellyel lakókörnyezetük biztonságát növelhetik, szeretik a kihívásokat és szívesen dolgoznak egy jó csapatban, keressék az egyesület vezetőjét, Bényi Árpádot a 06 20/946- 1976-os telefonszámon.

 

Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu