A nárcizmus – bennem és a másikban

Telt házas előadást tartott február 19-én az Eötvös10-ben dr. Bánki György pszichiáter. A téma a nárcizmus volt.

Dr. Bánki György az ElőadáSOKK sorozat keretében ezúttal a kóros nárcizmus kialakulásáról, a személyiségjegyek jellemzőiről, a nárcisztikus emberek felismeréséről, lehetséges kezeléséről beszélt. A Terézváros Magazin az előadás előtt készített interjút a népszerű orvos-előadóval:

 

– Még fél óra van az előadásig, de tele az előcsarnok, telt ház lesz. Ön szerint miért érdekli manapság annyira az embereket a pszichológia, a lelki betegségek sora?

– Nem csak egyszerűen a pszichológiai dolgok foglalkoztatják az embereket. Akik ilyen előadásokat szerveznek, azok ugyanis azt mesélik, hogy bizonyos hívószavakra bejönnek, más témákat pedig nem éreznek magukénak. Ha például az az előadás címe, hogy Goromba fickók, arra jönnek, de arra, hogy Hogyan bocsássunk meg?, arra jó, ha hárman jelentkeznek.

– Nagyon sok a hölgy a közönség soraiban.

– Valóban. A pszichológiai témák manapság nagyon népszerűek, főként a hölgyek körében. Valószínűleg a társadalomban, a közéletben, a magánéletünkben leginkább forró témák azok, amelyek „odahívják” a közönséget valahová. A belső történésekkel mindig foglalkozunk, ez egy szakadatlan művelet egész életünk során. Fontos hogy ehhez kapjunk fogódzókat, lehetőleg ne félrevivőket, hanem hasznosakat. Ezért érdemes jól megválasztani, hogy honnan tájékozódunk.

 

 

Dr. Bánki György előadásában példákkal mutatta be a nárcisztikus személyiségjegyeket

 

– Ezek szerint a nárcizmus is egy jó hívószó, hiszen tele van az előcsarnok. Vajon miért vonz ennyi embert ez a téma, talán sokakat érint?

– A statisztikák különbözők, talán nem is biztos, hogy jól megmutatják, hogy milyen módon válunk érdekeltté egy ilyen témában. A nárcizmus mint személyiségzavar hivatalosan a populáció egy százalékát érinti, ami nem olyan sok. De ha egy nárcisztikus benne van a családban, a párkapcsolatban, a munkahelyen vagy éppen főnökké válik, akkor óriási tömeget érint egyetlen egy ilyen ember. Elég széles spektrum maga a nárcizmus meg a személyiségzavarok világa is. Ez az egész világot érinti, de itt, Kelet-Közép-Európában nagyon meghatározó az, amit azzal okozunk, ahogyan bánunk egymással. Ebben nyilván kiemelt szerepet kapnak olyan személyiségek, akik a traumájukkal úgy bánnak, hogy tulajdonképpen megosztják velünk, sőt inkább minket traumatizálnak, mint hogy ők legyenek vacakul. Ilyenek például a nárcisztikusak. Sok a frusztráció, könnyű az ítélethozatal és kevés a kapaszkodó. Ezért ahogy egymással működünk, az nagyon göröngyös és goromba, ezen belül pedig van egy specifikus helye annak a szenvedésnek, amit egy nárcisztikussal kapcsolatban át lehet élni.

 

 

Nagyon sokan kíváncsiak voltak a népszerű pszichiáter gondolataira

 

– Hogyan válik valaki nárcisztikussá?

– Bonyolult folyamat ez, de ha egy mondatban kell megfogalmazni, akkor ez úgy születik, hogy „ne szeresd gyengéden a gyerekedet, de hitesd el vele az ellenkezőjét”. Lehet, hogy a szülő nem ismeri fel, hogy ő maga milyen károkat okoz vagy hogy ő maga használja valamire a gyerekét, miközben ezt szeretetnek hiszi. Valaki egyszer úgy fogalmazta ezt meg, hogy „szeretett engem az anyám, mint farkas a bárányt”.

– Tud segíteni a tudomány ezen a betegségen?

– Úgy néz ki, hogy egyre több olyan pszichoterápiás eljárás van, amely specifikusan a nárcisztikus zavarra alkalmazható. Ennek a problémakörnek a kevésbé rosszindulatú válfajaiban nagyon szép eredményeket lehet elérni.

– Ön írt egy könyvet is ebben a témában, aminek már a címe egy óriási poén, magában hordozza a finom iróniát, hiszen így hangzik: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról.

– Az az igazság, hogy a kötetből semmi sem volt meg egy évig, csak a címe. Úgy voltam vele, hogy ha majd írok erről egy könyvet, legyen jó a címe. Nem arról írtam, hogy vannak, akik nárcisztikusak, hanem mindnyájunkról, hiszen ilyen jegyek, vonások mindenkiben vannak. Az önbecsülésünkkel tudunk jól és rosszul bánni, néha pedig olyan kompenzálásokat használunk, amik nagyon fájhatnak másoknak.