A mosoly a legfontosabb

Két érdeklődő kutya nyomul ki elénk az ajtóhoz, amikor belépünk a Hunyadi téri Cube Coffee Barba. A szó szoros értelmében házőrzőknek nem mondanánk őket, de mindenképpen rendkívül otthonosan mozognak. „Ők itt a főnökök” – mondja széles mosollyal a hely alapító-tulajdonosa, Fenyvesi Anikó.

A mosoly itt amúgy is szériatartozék, Anikó vallja is, az örömteli kiszolgálás sokkal fontosabb, mint hogy mennyire kidolgozott a művészi minta a kávé tetején. A kiváló kávé persze így is adott, hiszen a Cube egy – divatos szóval élve – speciality café, ahol különös odafigyeléssel készül el minden csésze fekete. „Ha nem is minden nap, de sokszor akár fél órát is megkövetel tőlünk a kávégép reggeli beállítása, mert mindennek tökéletesnek kell lennie” – magyarázza Anikó.

 

Beleszeretett

 

A Cube-ban grammra pontosan mérik ki a frissen őrölt kávét, ehhez pedig olyan kézműves beszállító áruját használják fel, amely közvetlen kapcsolatban áll a termelőkkel. A Casino Mokka kávékereskedő ugyanis mindig azt a kávét szerzi be, amely az éppen uralkodó szezonalitásnak, időjárásnak, éghajlati viszonyoknak, földrajzi területnek a legkedvezőbb volt, Afrikától Ázsián át Dél-Amerikáig és vissza. Ennek szellemében ottjártunkkor épp egy guatemalai őrleményt használtak a kávékhoz.

 

 

 

Fenyvesi Anikót gyerekkora óta érdekelte a gasztronómia

 

„Nem voltam nagy kávés, a sötét pörkölésű, hagyományos olasz kávék nekem nem váltak be, de aztán megkóstoltam a világos pörkölésű, sokkal enyhébb, gyümölcsösebb kávékat, és abban a pillanatban beleszerettem ebbe a műfajba” – emlékszik vissza a kezdetekre Fenyvesi Anikó, aki Kanadában született és ott is élt élete első évtizedeiben. Filmes lett belőle, a filmiparban dolgozott, míg egy 2003-as hazai rokonlátogatáskor itt ragadt, és fokozatosan szakterületet is váltott.

 

„A gasztronómia mindig is érdekelt, ötéves korom óta sütök, rengeteg receptet dolgoztam ki, és minden utazásomat úgy tervezem meg, hogy abba a legtöbbféle kulináris élmény, kísérletezés beleférjen” – mutat rá Anikó, hogy azért nem teljesen véletlenül sodródott bele egy különleges terézvárosi kávézó megnyitásába. Korábban lakásétteremben is szerepet vállalt, cateringszolgáltatásban is főzött sok-sok emberre, szóval nem volt idegen a terep, amikor négy-öt évvel ezelőtt megnyitotta a Cube Coffee Bart.

 

Beolvadni a térbe

 

A filmes karrier persze most parkolópályán van, de a művészi vénáját itt sem tagadta meg Anikó. A berendezés, a szín- és formavilág az ő elképzeléseit dicséri, sőt, ő készítette a csempéket és a csillárok egy részét is. „Fontos volt, hogy nagyon világos, nagyon letisztult legyen a belső tér” – magyarázza Anikó, és való igaz, éteri nyugalom, meghittség árad a gyűszűnyi kis helyből, ahol valóban mosollyal az arcukon készítik a kávékat a fiatalok a pult mögött. És persze ugyanilyen nyájasan kínálják a Fenyvesi Anikó receptjei szerint készülő, amerikai jellegű süteményeket: a banánkenyeret, a répatortát, a gyümölcsöktől kibuggyanó pitéket.

 

Amíg szép az idő, az utca túloldalán, a Hunyadi téri játszótér melletti asztaloknál is helyet lehet foglalni, Anikó ugyanis követendőnek tartja azt az európai szokást, hogy az egyes helyek ne közvetlenül az utcafrontot foglalják el teraszaikkal, hanem a környék szövetébe illeszkedve töltsék meg élettel a környező területeket is. Kiszolgálás a pultnál, utána viszont a vendégek a maguk urai, bárhol elfoglalhatják helyeiket, ahol éppen a legjobban érzik magukat. Sőt, a kávé sem feltétlenül kötelező: ha figyeljük a terézvárosi kis hely híreit, nemegyszer borkóstolókra is bukkanhatunk.

 

Szöveg:BK
Fotó:Tuba Zoltán/kepszerk.hu