A magyar–bolgár barátság ünnepén

A magyar–bolgár barátság napja alkalmából ünnepséget tartottak óvodások közreműködésével.

A magyar és a bolgár parlament 2016 szeptemberében október 19-ét a magyar–bolgár barátság napjává nyilvánította.

 

 

A gyerekek kaláccsal fogadták a vendégeket a bejáratnál

 

Október 19-ére esik Csodatévő Rilai Szent János ünnepnapja, aki az ortodox egyház szentje és Bulgária védőszentje. A szenttel kapcsolatos egyik legendának magyar vonatkozása is van. III. Béla magyar király 1183-ban hadjáratot indított Bizánc ellen, és sereggel tört be a bizánci uralom alatt álló bolgár területekre. A hadjáratból hazafelé tartva a magyarok magukkal vitték Rilai Szent János ereklyéit, és Esztergomban helyezték el azokat. A legenda szerint az érsek, Bánfi Lukács nem hitt a szent közbenjárásában, és többször is nyilvánosan megtagadta azt. Lukács nyelve egy alkalommal megdagadt, a hangja eltűnt, megnémult. Csak miután bűnbánatot gyakorolt, és megérintette az ereklyét, nyerte vissza a hangját. Béla ezután úgy döntött, hogy visszaszállíttatja az ereklyét Bulgáriába, ami meg is történt 1194-ben.

 

A Bajza utcai bolgár óvodába járó gyerekek már a bejáratnál kaláccsal fogadták a vendégeket, akik között ott volt Ilijana Jotova bolgár köztársasági alelnök, dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke és Simonffy Márta, Terézváros alpolgármestere.

 

 

Simonffy Márta alpolgármester (balról) külön köszöntötte Ilijana Jotova (jobbról) bolgár köztársasági alelnököt 

 

A gyerekek dalos, táncos, két nyelven előadott műsora után Ilijana Jotova elismerően szólt arról a munkáról, amit az óvoda pedagógusai végeznek, valamint köszönetet mondott Simonffy Mártának azért a segítségért, amit Terézváros nyújt a kerületben működő bolgár intézmények számára. Az alpolgármester üdvözölte a jelenlévőket a magyar–bolgár barátság napja alkalmából, majd elárulta, hogy első külföldi útja éppen Bulgáriába vitte, s a gyönyörű tengerparttal megáldott országot azóta is nagyon kedveli.

 

 

A műsorban szereplő óvodások is kaptak ajándékot a vendégektől

 

A gyerekek három színből összeállított karkötőt ajándékoztak a vendégeknek, ami a két ország szoros kapcsolatát szimbolizálja. Ha ugyanis a karkötő szemeit az egyik oldalról kezdik szemlélni, a magyar trikolort adja ki, ha a másik oldalról, akkor a bolgár nemzeti színeket kapjuk meg.