A légzési betegségeket is kiszűrték

A légzési betegségek szűrése került a figyelem középpontjába az október 8-án megtartott egészségnapon.

Ezúttal a légzési megbetegedések szűrésével egészült ki az önkormányzat és a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) együttműködésével az Eötvös10-ben, október 8-án megtartott egészségnapon a – már hagyományosnak nevezhető – szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőire összpontosító vizsgálatsorozat.

 

 

A légzési megbetegedések szűrésére is lehetőség volt az egészségnapon
 

A légzési megbetegedések fókuszvizsgálatáról dr. Czermann Imre elmondta, a kilégzési csúcssebesség mérésével az asztmát és a bronchitist, valamint az obstruktív szűkülettel járó tüdőbetegségeket (COPD) tudják szűrni. Az utóbbi csoporthoz tartozó betegségek hátterében főként a dohányzás és az egészségtelen városi levegő áll.

 

Dr. Kis Sándor, a Tüdőszűrő és Gondozóintézet vezető főorvosa úgy nyilatkozott, időszerű a szűrés, ugyanis ilyenkor az asztmaszerű, szűkülettel járó tüdőbetegségek több problémát okoznak. Az egészségnap programjának összeállításakor a szokásos vizsgálati paneleket a kilégzési csúcssebesség mérésével, a légzési megbetegedések szűrésével egészítették ki. A vizsgálat során azt mérik, hogy egy adott korú, testsúlyú ember milyen sebességgel tudja kifújni a maximálisan beszívott levegőt.

 

 

Bundula Csaba alpolgármester is részt vett a szűrésen

 

Azok, akiknél a betegség gyanúja felmerült, már itt, az egészségnapon kérhettek egy időpontot a tüdőgondozóba, hogy ott tovább folytassák vizsgálatukat és segítsenek panaszaikon.

 

– A szűrőnap sikeres volt, előzetesen 93-an jelentkeztek be a programra, és összesen 122 embert láttunk el. Bejelentkezés nélkül 41 pácienst fogadtunk. A légzési szűrésen résztvevők közül 13-an kaptak időpontot tüdőgyógyászati szakrendelésre. Masszázsszolgáltatást 38-an vettek igénybe. Mindenki nagyon elégedetten távozott – összegezte az egészségnap tapasztalatait dr. Szabó Katalin, a TESZ orvos igazgatója.