A kerület biztonsága felett őrködőket ismerte el az önkormányzat

Kitüntetések és jutalmak átadásával köszönte meg a kerületben élők biztonsága felett őrködő rendőrök és tűzoltók áldozatos és tiszteletreméltó munkáját Terézváros önkormányzata. Az április 25-én az Eötvös10-ben megtartott, fogadással egybekötött ünnepségen idén kiemelkedő teljesítménye elismeréseként az önkormányzat által alapított Szent György-díjat Horváth-Szászi Erzsébet rendőr alezredes, a Szent Flórián-díjat Rada Zoltán László, tűzoltó főtörzsőrmester vehette át.

Az Eötvös 10 színháztermében megrendezett ünnepségen, a főszereplőkön, a kerületi rendőrkapitányság és a Belvárosi Katasztrófavédelmi  Örs munkatársain kívül részt vett Terdik Tamás dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya, Géczi Béla, tűzoltó ezredes, a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Kecskés Tamás, rendőr alezredes, a VI. kerület rendőrkapitánya, Lindmayer Viktor, a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány(Teka) elnöke.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere hangsúlyozta, az önkormányzat nagy figyelmet szentel nemcsak a rendőrség és a tűzoltóság ünnepén, hanem az év minden egyes napján a Szent György és a Szent Flórián oltalma alatt álló szervezetek örökös készenlétben lévő állományának munkájára. Hiszen a kerületben élők, az itt dolgozók és az idelátogató turisták biztonságáról gondoskodni az önkormányzat, a rendőrség és a katasztrófavédelem közös stratégiai feladata.

 

Hassay Zsófia köszönetet mondott a kerületben szolgálatot teljesítő rendőröknek és tűzoltóknak áldozatos munkájukért
 

Mint mondta: Terézváros önkormányzata évről-évre bővülő támogatásokkal, intézkedésekkel segítette és segíti a Terézvárosban szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját. Ahogy a világörökségi rangot címében és jelentőségében is kiérdemlő városrész gyarapodott, olyan ütemben nőtt – a térfigyelő-rendszer kiépítésén, működtetésén, a járőrszolgálatok megerősítésén át, a körzeti megbízotti hálózat létrehozásáig – a közbiztonság javításához szükséges szolgáltatások száma.

 

Szavai szerint a rendőrségnek nyújtott évi 110 millió forintos önkormányzati dotáció, a két új Skoda gépkocsi és a Nissan elektromos autó vásárlása mellett az önkormányzat szolgálati lakásprogramot indított, amelynek célja, hogy a kerület kiváló, jól képzett rendőreinek lakásgondjaik megoldásához is segítséget nyújtson.

 

Emlékeztetett rá, hogy a tavaly útjára indított lakásprogram újabb állomásához érkezett, ugyanis nem sokkal az ünnepség előtt vehette át két, a kerületi rendőrség kötelékébe tartozó fiatal pár a Podmaniczky utcában lévő házban kialakított, teljesen felújított két lakás kulcsát.

 

A tűzoltók munkájáról szólva kitért a párizsi Notre-Dame április 16-ikai tragédiájára, amely az egész világ figyelmét e hivatás fontosságára, a tűzoltók hősiességére irányította. Mint mondta, az égő katedrálisról megjelenő képsorok a terézvárosiakban óhatatlanul felidézték az öt évvel ezelőtt Terézváros világörökségi területén lángoló Kodály köröndi palota képeit, és a tüzet megfékező tűzoltók helytállását. A polgármester reményét fejezte ki, hogy ilyen nagyságrendű kihívással a kerületben szolgálatot teljesítő lánglovagoknak soha többé nem kell megküzdeniük. Rendkívül tiszteletre méltónak nevezte azt a tevékenységet, amit a kirendeltség szakemberei a lakástüzek, kigyulladt autók oltásánál, a bajba jutottak mentésénél, természeti és viharkárok elhárításánál naponta végeznek.

 

Beszédének végén köszönetet mondott a rendőrség és a katasztrófavédelem állományának az egész évben végzett színvonalas és eredményes munkájáért.

 

 

Terdik Tamás, budapest rendőrfőkapitány közös sikernek nevezte az elért eredményeket
 

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya beszédében elmondta, az elmúlt 9 évben nemcsak Terézvárosban, de az egész fővárosban folyamatosan javult a közbiztonság. A lopások, betöréses lopások harmadára, az autófeltörések hatodára, az autólopások tizedére csökkentek. A lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények megfeleződtek. Hangsúlyozta, a felsorolt eredmények mögött a rendőri állomány kiemelkedő szakmai és emberi teljesítménye áll.

 

A dandártábornok köszönetet mondott az önkormányzatnak a rendőrségnek és a tűzoltóknak nyújtott anyagi és erkölcsi támogatásért, valamint azoknak a terézvárosi kollégáinak, akik kiváló munkájukkal hozzájárultak a kerület közbiztonságának megszilárdításához.

 

Kecskés Tamás, a kerületi kapitányság vezetője a jó teljesítménnyel kiérdemelt bizalom megtartásának fontosságáról beszélt

 

Kecskés Tamás, Terézváros rendőrkapitánya rövid beszédében úgy fogalmazott, nem lehet, de nem is szabad megszokni azt a támogatást, elismertséget, szeretet, ami a terézvárosi önkormányzattól, az itt élő közösségtől árad feléjük. Fontosnak nevezte, hogy szolgáltatásaik színvonalával, elhivatott munkavégzésükkel a jövőben is kiérdemeljék ezt a bizalmat.

 

Zárszavában megköszönte az önkormányzatnak a példaértékű együttműködést és azt a szolgálati lakásprogrammal kiegészített, országosan kiemelkedő támogatást, amit részükre biztosít. Mint mondta, büszke azokra az eredményekre, amelyeket munkatársaival,  közösen elértek.

 

A Hatos Csatorna által készített, a kitüntetettek életútját bemutató kisfilmjének levetítése után a Szent György-díjat idén kiemelkedő teljesítményének elismeréseként Horváth-Szászi Erzsébet rendőr  alezredes, a Szent Flórián-díjat pedig Rada Zoltán László, tűzoltó főtörzsőrmester vehette át.

 

 

A Szent György-díjat idén Horváth-Szászi Erzsébet vehette át

 

 

A Szent Flórián-díj ez évi kitüntetettjének, Rada Zoltán Lászlónak a polgármester gratulált
 

Példaértékű munkájáért az önkormányzattól és a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítványtól idén 68 egyenruhás kapott jutalmat.

 

Horváth-Szászi Erzsébet

Amikor a Szent György-díj kitüntetettjeként elhangzott a nevem, talán életemben először éreztem úgy, hogy ha most meg kellene szólalnom, aligha sikerülne. Pedig rólam mindenki tudja, hogy bennem nem nagyon akad meg a szó. Ez a díj számomra nagyon különleges, az egész eddigi pályám elismerését jelenti. Nagyjából mindig tudtuk a kapitányságon, ki lesz a Szent György-díjas, így utólag már érthető, hogy idén a környezetemben ez a téma miért nem jött szóba. Minden a szemem előtt zajlott, mégsem sejtettem semmit. Hivatásomban sok örömöt találok, munkám során fantasztikus gyerekek és szerető kollégák vesznek körül. Köszönöm mindenkinek.

Rada Zoltán László

Óvodáskoromban elhatároztam, hogy tűzoltó leszek, amikor bementem a nagypapámhoz a tűzoltóságra. Lényegében a pályaválasztás kérdése abban a pillanatban eldőlt, amikor kicsi fiúként először megmásztam az IFA tűzoltófecskendőket. Ha van olyan, amit ebben a hivatásban a szó hétköznapi értelmében szépnek lehet nevezni, az az emberek megmentése, a segítségnyújtás a bajba jutottaknak. A Szent Flórián-díj a tűzoltóságon eltöltött huszonegy évem elismerését jelenti. Nagyon sok fiatalt képeztem ki, a tudásom legjavát átadtam nekik, amit remélem, hogy amikor szükségük lesz rá tudják majd kamatoztatni. A jövő tűzoltóinak azt üzenem, csak akkor válasszák ezt a hivatást, ha szeretik.