Jutalmazás: jók között a legjobbak

Ebben az esztendőben négy, a Bajza utcai, a Derkovits Gyula, az Erkel Ferenc és a Terézvárosi Magyar–Angol, Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola összesen 107 tanulója érdemelte ki az elismerő oklevelet és jutalmat, amit Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Simonffy Márta alpolgármester adott át.

Ünnepi köszöntőjében a polgármester felidézte, hogy az önkormányzat által 2015-ben alapított Terézváros Kiváló Diákja kitüntetést azok a kerületi általános iskolások kaphatják meg, akik nemzetközi, országos vagy fővárosi versenyeken az első, második vagy harmadik helyen végeztek. Az elismerésben mindig annyian részesülnek, ahányan teljesítik a feltételeket. Az első évben a különböző versenyeken 81, 2016-ban 115, 2017-ben 96, 2008-ban 112, az idén pedig 107 nagyszerű eredményt elért dobogós helyezettje lett a kerületnek.

 

 
Nagyon sokan jelentkeztek, amikor a polgármester rákérdezett arra, hogy van-e az idei díjazottak között olyan tanuló, aki a korábbi években is elnyerte a kitüntető címet.

 

Felsorolni is nehéz lenne, hány területen arattak sikereket a versenyeken elinduló kerületi iskolások. A kitüntettetek között van vers- és prózamondó, matematikai tehetség és nyelvzseni, úszó, vízilabdázó, a tánc és a küzdősportok legkülönbözőbb ágait művelő fiatal, de szép számmal akadnak olyanok, akik a zene, az országismeret terén vagy bocsában szereztek iskolájuknak és Terézvárosnak dicsőséget – mondta a városrész vezetője.

 

Emlékeztetett arra, hogy egy-egy eredmény mekkora kitartást, ügyességet és befektetett munkát igényel, hiszen, ahogy mondani szokták, a sikerhez nem lift, hanem sok-sok lépcső vezet. Az eredmények azt igazolják, hogy az egészséges versenyszellem, az akarat, a szorgalom meghozza a gyümölcsét. Aki egyszer megízlelte a győzelmet, az újra meg újra szeretné átélni ezt az érzést – tette hozzá.

 

 
A kitüntetett diákoknak a polgármester és Simonffy Márta alpolgármester gratulált

 

Hassay Zsófia felhívta a jelenlévők figyelmét azokra a lehetőségekre, amelyekkel az önkormányzat a diákoknak nyújt segítséget. Külön kiemelte az egész évre szóló tanulmányi ösztöndíjat, valamint a hazai és külföldi versenyeken, mesterkurzusokon, kiállításokon, bemutatókon való részvételre, nevezési díjra, útiköltségre, szállásköltségre, eszközök beszerzésére, sport- és hangszer vásárlásra vagy bérlésére felhasználható, akár több százezer forintos Terézváros ifjú tehetsége támogatást.

 

Beszédének végén a polgármester gratulált a diákoknak, tehetséggondozó munkájukért elismerését fejezte ki a felkészítő tanároknak, valamint köszönetet mondott a szülőknek, hogy gyermekeiket megannyi áldozatot vállalva a siker útján végigkísérték.

 

 
A műsorban fellépő 4. osztályos Hadházi-Borsos Zsigmond az országos vers- és prózamondó versenyen első helyet ért el

 

Az elismerések átadását rövid műsor előzte meg, Hadházi-Borsos Zsigmond Shel Silverstein The dentist and crocodile című vidám versét szavalta el, Kalmanovits Dorka Sára és Sas Veronika Luca pedig dunántúli népdalcsokrot adott elő.   

Gömöri Gréta

A Terézvárosi Két Tannyelvű iskola 6. b osztályába járok. A vívó-diákolimpia országos női kardversenyén egyéniben első helyen végeztem, a csapatversenyben pedig ezüstérmesek lettünk. Másfél éve kardozok, két éve járok edzésekre, de az első fél év csak az erősítésről, az alapozásról szólt. Azért választottam ezt a sportot, mert apukám is vívott, amikor láttam, nekem is nagyon megtetszett, és elhatároztam, hogy a nyomdokaiba lépek. Az alapokat is tőle tanultam. Bár egyelőre még nagyon távoli célnak tűnik, de nagyon szeretnék egyszer olimpián versenyezni. A sport mellett a tanulást is komolyan veszem, jők a jegyeim, a négyesek, ötösök mellett pár dicséretes ötös is lesz a bizonyítványomban. Úgy tervezem, hogy a középiskola után egyetemen tanulok tovább.

Wang Yun Krisztina

A Bajza utcai Általános Iskola 4. b osztályába járok, a tajcsi országos versenyen, mivel nem volt külön gyerekkategória, a felnőttek között indultam, és nagyon örültem, hogy első lettem. Mielőtt tajcsizni kezdtem szinte minden hónapban beteg voltam , édesanyám javasolta, hogy menjek el sportolni, és azt is, hogy ezt a sportágat válasszam. Igaza volt, már több mint egy éve nem voltam lázas, nem kaptam el semmilyen betegséget. Nagyon szeretek a Bajza utcai iskolába járni, jól tanulok, négyes és ötös lesz a bizonyítványom. Versenyek előtt, amikor izgulok, mindig sírni szoktam, ettől valahogyan elmúlik a lámpalázam, és amikor nyerek, akkor nagyon, de nagyon boldog vagyok.