A Hunyadi téren „zöldíthettünk”

Legyél te is zöldítő! címmel kezdődött környezetvédelmi programsorozat október 16-án.

A szombati piaci forgatagban sokan megálltak a Hunyadi téri csarnok bejáratánál lévő asztaloknál, ahol kipróbálhatták, mennyire környezettudatosan élik életüket, s mi mindent tehetnek még a természet megóvása érdekében.

 

 

Nagyon sokan kíváncsiak voltak a környezetvédelmi ismeretekre

 

 

Az egyik helyen a Green Guide aktivistái segítettek a zöld bingó játékban és a fenntarthatósági iránytű pörgetése után jót beszélgettek a terézvárosi érdeklődőkkel a vízhasználat, a közlekedés, a bevásárlás környezetkímélő formáiról, valamint arról, miként csökkenthetnénk a háztartásokban keletkező hulladékot. „Én hoztam zöld szemetet, leadhatom valahol?” – kérdezte egy fiatal lány, akit máris a csarnokban lévő komposzt-átvevő helyhez kalauzolt egy segítő.

 

 

Temesvári Szilvia zöld ügyekért felelős alpolgármester a rendezvényen

 

 

Tudatos terézvárosiak

 

Nosek Mimma, a Green Guide aktivistájának az a tapasztalata, hogy a Hunyadi téri piacra járó emberek többsége nagyon figyel arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. „Sokan jöttek, sokan játszottak velünk, jó párat elvittek a térképünkből is, ami segítheti a budapestieket és az ide látogatókat, hogy tudatosabb és fenntarthatóbb módon fogyasszanak, pihenjenek, közlekedjenek és vásároljanak. Olyan kétnyelvű kiadványt készítettünk, ami több zöld témakört egyesít és ajánl: olyan helyeket, illetve programokat, amelyek a fenntarthatóságot, az egészséges életvitelt és a hulladékok minimalizálását tartják szem előtt.”

 

 

Nagy sikert aratott a virág csere-bere

 

 

Kicsit odébb egy kislány nagymamájával igyekezett összepárosítani az apró magvakat azoknak a növényeknek a képeivel, ami hozzájuk tartozik. A tökmag és az almamag még könnyen ment, de volt olyan, ami felett bizony a hatvanas hölgy is elidőzött. Bajzák Anna, a Zöldítők közösségének létrehozója persze nekik is nagyon kedvesen segített, aztán elmondta: ” Programsorozunk célja, hogy mindenki kerüljön közelebb a fenntarthatóbb és zöldebb jövőhöz. Igyekszünk megmutatni, hogy mi mindent adhat nekünk a természet akár itt, a város közepén is”.

 

Mintegy ráerősítve a szavaira már sorolták is az asztal körül állók, hogy milyen érdekes madarakkal találkozni a lakótelepeken, milyen növények termeszthetők az erkélyeken, vagy a konyhaablakokban, aztán gyorsan eljutunk odáig, hogy érdemes felpillantani az égre is, mert a felhők változatos és fantáziánkat megmozgató formái olyan gyönyörködtetőek. A piacról tele kosarakkal érkező háziasszonyok a Zöldítőktől a szezonális receptekre is kaptak ötleteket, de ők is megoszthatták másokkal, milyen finomságot készítenek a most termő növényekből. Déltől kezdődött a virág csere-bere és örökbefogadás, ahol a feleslegessé vált szobanövények találtak új gazdára. Volt itt cuki kis kaktusz, futónövény, de magról nevelt avokádópalánta is, az "örökbeadó szülők" pedig sok-sok jótanáccsal is ellátták az új tulajdonosokat.

 

 

 

A Green Guide aktivistái bolygóbarát bingót játszottak a Hunyadi téri közönséggel

 

 

Szórakoztatóan is lehet

 

Az önkormányzat és az Eötvös10 támogatásával létrejött eseményen találkoztunk Temesvári Szilvia alpolgármesterrel is, aki elmondta: „Ez a program azt mutatja meg, hogy zöldíteni lehet szórakoztatóan is. Az itt lévők játszanak, tanulnak, megtapasztalhatják, hol vannak hiányosságaik, milyen információkkal nincsenek még tisztában, mi az a terület, amin még kell picit fejlődni. De senki ne aggódjon, ha jelenleg még nem tökéletes a tudása, mert ez egy folyamat. Itt a Hunyadi téren is több ilyen rendezvényünk lesz az elkövetkezendő hétvégéken. Jöjjön mindenki, zöldüljön velünk!” – biztatta a terézvárosiakat a zöld ügyekért is felelős alpolgármester.

 

A program következő időpontjai a Hunyadi téren:október 30. és november 13., de az előadások online is elérhetőek itt.
 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Hartyányi Norbert/képszerk.hu