A fővárosiak dönthetnek egymilliárd forint sorsáról

A budapestiek lehetőséget kapnak arra, hogy maguk döntsék el, mire költ az önkormányzat egymilliárd forintot. Ez a részvételi költségvetés.

A főváros tavaly októberben megválasztott új vezetése elkötelezett a mellett, hogy mindenkinek lehetőséget teremtsen arra, hogy a város fejlesztésére vonatkozó ötleteit megoszthassa a közösséggel, így maga is dönthessen arról, milyen módon teszik egyre élhetőbbé a várost.

 

A részvételi költségvetés két részből áll: a rendelkezésre álló 1 milliárd forintos összeg egyik fele kifejezetten zöld, fenntarthatósághoz kapcsolódó, illetve a szociális, gondoskodó Budapest megteremtését szolgáló programokra költhető, míg az összeg másik feléből az egész fővárost (de legalább három kerületet) érintő (tematikus megkötés nélküli) projektjavaslatokat valósítanak meg. A beérkező javaslatokat a Városháza szakértői bírálják el, és a megvalósíthatók közül ugyancsak a lakosság választja majd ki a legjobbakat.

 

Ha valaki felelősséget érez közvetlen lakóhelye, környezete iránt, ha szívügye Budapest fejlődése, és szívesen gondolkodik arról, milyen változtatásokkal lehetne élhetőbbé tenni, netán konkrét ötletei is vannak már, ne habozzon, ossza meg a döntéshozókkal elképzeléseit.

 

Ezt a www.otlet.budapest.hu weboldalon teheti meg, ahol részletes tájékoztatást is található a részvételi költségvetésről.