Digitális tanrend a Kölcsey gimnáziumban

A Terézvárosban működő általános iskolákban alig akad egy-egy kisdiák, aki önkéntes vagy hatósági karanténban tölti a napokat, a Kölcsey gimnáziumban viszont nyolc osztály kedd óta otthonról tanul, mert náluk megjelent a vírus. Az iskolába járó gyerekek többsége fegyelmezetten betartja az óvintézkedéseket, a pedagógusok pedig mindenekelőtt a biztonságra törekednek, felügyelik a rendet.

Az iskolák még a szeptemberi tanévkezdést megelőzően, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott ajánlások alapján és saját intézményük sajátosságait figyelembe véve, kidolgozták a járványügyi intézkedések rendjét.

 

Ezek zöme minden iskolában hasonló szabályokat tartalmaz. A szülők csak igazgatói engedéllyel, nagyon indokolt esetben léphetnek be az épületekbe, egyébként csak a bejáratig kísérik a nebulókat. A pedagógusok és a gyerekek a közösségi helyeken, szünetekben viselik a maszkot. A tanórákon a legtöbb helyen nem kötelező az arc eltakarása, de akár a tanárok, akár a diákok dönthetnek úgy, hogy óvatosságból mégis felveszik. Az általunk megkérdezett intézményvezetők elmondása szerint a tanulók nagy többsége nagyon fegyelmezetten betartja a szabályokat, és akár önként is magukon tartják a maszkot, ha közösségben vannak.

 

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is a szigorú járványügyi szabályokat betartva kezdődött meg a tanév, szeptember 15-én viszont a COVID miatt huszonhat közül nyolc osztály esetében digitális tanrendet kellett bevezetni – tudtuk meg Fazekas Csaba igazgatótól, aki kérdésünkre azt is elárulta, hogy (beszélgetésünk idején) a 836 diákjukból összesen 19 fertőzöttről tudnak és egy pedagógus kapta még el a vírust.

 

"Nagyon nehéz feladat elé állította ez a helyzet a kollégákat, hiszen az iskolába is bejárnak az itt lévő diákokat oktatni, miközben online is adják az órákat az otthon lévőknek. Ez esetenként egyszerre kell, hogy történjen, hiszen például egy fakultációs csoportban, vagy egy nyelvi órán előfordul, hogy a tanulók egy része a teremben ül, néhányan viszont otthon a monitor előtt követik ugyanazokat az eseményeket. A technikai feltételekhez a tankerülettől kaptunk segítséget, így gyorsinternet segíti a munkát" – sorolta Fazekas Csaba.

 

A gimnáziumban kiemelt figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, a távolságtartásra, a testnevelés órákat a szabadban tartják. A maszkot a pedagógusok és diákok a közösségi tereken, folyosókon, tanári szobában mindig viselik. A tanórákon nem kötelező az arc elfedése, de ha valaki ezt kéri, társai mind csatlakoznak hozzá. 

 

A Bajza Utcai Általános Iskolában a tanórák és szünetek mellett az ebédeltetés során, illetve az iskolai büfében is az első helyre teszik a biztonságot. Bódi Csilla igazgató elmondta, hogy másfél méteres távolságot jelző pontokat jelöltek ki , az étterembe szigorú rend szerint érkeznek a csoportok, és igyekeznek elkerülni a sorban állást. Egy asztalnál legfeljebb hárman ülnek, a rendre folyamatosan pedagógusok ügyelnek.

 

A Derkovits Gyula Általános Iskolában (hasonlóan más intézményekhez) nem tartják meg a délutáni szakköröket, sportköröket, énekkari órákat – tudtuk meg Szirbik Gabriella igazgatóhelyettestől. Az így felszabadult pedagógusok az órarend átszervezésével a napközis ellátásban vesznek részt, hogy ott is minél inkább biztosítható legyen a kisebb létszám. Mivel az elsősök szülei sem mehetnek a kapunál beljebb, hétfő reggelente a felső tagozatosok segítenek behordani a kicsik holmijait az épületbe, ezzel is segítve társaikat.

 

Az énektagozatos Erkel Ferenc Általános Iskolában különösen figyelni kell arra, hogy a csoportosan daloló fiatalok fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen ilyenkor – hasonlóan a tüsszentéshez, köhögéshez – nagyobb a fertőzésveszély. Éppen ezért énekléskor mindenkinek javasolják az arc eltakarását, miközben itt is mindenki maga dönti el, hogy tanórán visel-e maszkot – mondta el dr. Horváthné Pálosi Katalin igazgató hozzátéve, hogy a testnevelésórákat a szabadban, az udvaron, vagy játszótéren tartják meg, a tornatermet alig használják.

 

A Két tannyelvű általános iskolában is csak a kapuig kísérhetik csemetéiket a szülők, a tanórákat az osztályok jellemzően saját termeikben töltik el. A szünetben kell viselni a maszkot, s ahogyan azt az igazgatótól, Martikán Beatrixtól megtudtuk, elővigyázatosságból még a mellékhelyiségek használatát is beosztották a csoportok között.

 

Még az első tanítási napon beszéltek az osztályfőnökök a fertőtlenítés, távolságtartás, maszkviselés fontosságáról a gyerekeknek a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, ahol Kovács Ilona igazgató elmondása szerint szülői értekezleten tájékoztatták a családtagokat is az elrendelt szabályokról. Ennek köszönhetően mindenki tudomásul vette és betartja az óvintézkedéseket. A szülők itt csak a portáig jöhetnek a kicsikkel, de amennyiben a lépcsőházban várakoznak, ott is maszkot kell viselniük.

 

A terézvárosi általános iskolákban egy-egy önkéntes karanténban lévő diákról tudnak, aki nem beteg, de családtagja fertőzöttsége miatt inkább otthon maradt, illetve olyan is van, aki külföldi utazásról hazatérve kényszerült két hetes karanténba a szülőkkel együtt. Egy gyermek fertőződött meg egy nyári táborban még a vakáció alatt, ám ő nem is kezdte meg a tanévet, tehát nem ment az iskolába, így nem veszélyeztette a közösséget.

 

 

Gajdács Emese