A család egy szellem

A Hunyadi téri vásárcsarnok évek óta lakatlan fejépületében, kopár falak, redőnycsíkok között beszüremlő sejtelmes fény és egy lekopott orrú kő vaddisznófej díszletében forgatott a SONYA zenekar. Az Aranyélet harmadik évadának főcímdalához (Family) készült klipnek, amely a terézvárosi önkormányzat által kiírt klippályázat első megvalósuló projektje, a sorozatzárás második évfordulóján, október 27-én lesz a premierje, online. A forgatás részleteiről a dalszerző-énekes-gitáros frontemberrel, Korbucz Sonyával beszélgettünk.

Utoljára gondolnék Terézvárosra, ha az Aranyélet főcímdalához kellene kliphelyszínt keresnem. A SONYA-dalok közül több inkább amolyan lakótelep-életérzés, az Aranyélet pedig vagy újgazdag miliő, vagy a pokol legmélyebb bugyrai. Hogy került képbe a Hunyadi téri piac?

 

A legmegfelelőbb helyszínt kerestük a pályázat miatt, Terézvárosban. Győrffy Máté alpolgármester ajánlotta, hogy nézzük meg a Hunyadi téri vásárcsarnok fejépületét, ami egy kétszintes ódon épület, közvetlenül a piac mellett. Jelenleg nagyon romos állapotban van, kopár falakat, lelakottságot kell elképzelni, ami a mi szempontunkból kifejezetten hálás körülmény volt. Szépen visszaadja az Aranyélet karaktereinek belső világát és a sorozat atmoszféráját.

 

 

 

 

Miért ilyen nagy fáziskéséssel készül klip a dalhoz?

 

Valóban megcsinálhattuk volna az évadpremierre, de nem volt meg hozzá minden puzzle-darabka. Rengeteg összetevőből áll egy ilyen forgatás, sok minden kell, hogy összeálljon hozzá – elsősorban pénz, idő, egy megfelelő forgatókönyv, felkészülés, stáb… Most jutottunk el odáig, köszönhetően többek között az önkormányzat által kiírt pályázatnak, hogy az összes feltételt meg tudtunk teremteni; valahogy minden hirtelen, gondviselésszerűen, adott lett. Nem gondoltam volna, hogy így összejönnek a dolgok, mintha a szerencsekeréken kipörgettük volna a főnyereményt.

 

 

Korábban a harmadik évad újrahangszerelt főcímdalán kívül is felbukkantatok az Aranyéletben.

 

Igen, a Krypta című számunk a második évad nyolcadik részében szerepelt, abban a jelenetben, amikor kiderül, hogy az Olasz Renátó által játszott Márk barátjának a holttestét úgy tüntették el, hogy bebetonozták. Ütvefúróval lefúrnak, megtalálják a maradványokat, aztán snitt. Amikor az anya arcát mutatják, meg ahogy a koporsót hozzák, akkor szólal meg a dalunk. 

 

 

A sorozatból, a helyszín lehasználtságából, illetve Fülöp Péter szövegéből (a család harc, fájdalom, szellem…) kiindulva hasonlóan nyomasztó, sötét jeleneteket képzel az ember a Familyhez készülő kliphez is. Ilyesmit álmodott meg Koblicska Örs rendező? 

 

Nem szívmelengető, az biztos. Vannak benne részletek az Aranyéletből, emellett a sorozat ikonikus jeleneteit újraforgattuk a zenekar tagjaival. Elég könnyen tudtunk azonosulni ezzel a lelkivilággal, a zenénkből is valami hasonló adódik.

 

 

 

 

Kellett változtatni valamit a helyszínen?

 

Nem nyúltunk a térhez, minimális pluszt tettünk bele. Szükség volt olykor kellékekre, egy székre vagy egy festményre a falon, ami már önmagában otthonosságot kölcsönzött az amúgy lakatlanságot sugárzó szobának. Amúgy tökéletes helyszín a csarnok fejépülete, úgy ahogy van. Tele olyan apró részletekkel, amelyek alapból beleillettek a koncepcióba. Találtunk például egy hatalmas, lekopott orrú, kő vaddisznófejet, amelyik a csarnok homlokzatán lévő állatfejek közül eshetett le.

 

 

Mikor és hol lesz látható a klip?

 

Online tettük közzé október 27-én, az Aranyélet harmadik évadbemutatójának a második évfordulóján, az HBO és az Aranyélet Facebook-oldalán – korábban volt olyan premierünk is, amikor moziban, közönség előtt vetítettük le az új klipünket, de ezt most nem tehettük meg a járvány miatt. Koncertünk sincs, az utóbbi időben egyedül egy közönség nélküli life sessionünk volt az A38-on, ami szeptemberben került ki az online térbe. Ilyen valószínűleg lesz még, de ezt az időszakot most elsősorban a dalírásnak szenteljük. Amúgy is lassan író típus vagyok. Teljesen ott kell lennem fejben.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya