A berendezés nem marad

Folyton átrendezem az üzletet, lehet, hogy amelyik asztalnál most két vendég beszélget, holnapra már valaki más otthonát fogja díszíteni” – mondja Vigh Monika, a Szerpentin Szalon Régiségbolt és Kávézó megálmodója, vezetője, tulajdonosa, mindenese. Itt tényleg minden eladó, talán csak az exkluzív kávégép nem.

A Szerpentin története nemrég fonódott csak össze Terézvároséval – a hely eredetileg egy kacskaringós, a budai Várba vezető utcán székelt, innen a név is. Ennek már nyolc éve, időközben a különleges atmoszférájú régiségbolt-kávézó átköltözött a Hegedű utcába. Monika gyerekkori álma volt, hogy antikvitást vezessen, és azt is szerette volna, hogy az üzlet kínáljon kávét, teát, minőségi időtöltési lehetőséget a betérőknek.

 

Mozgásban lévő könyvszekrények

 

Az engedélyek összevadászása a különböző illetékes hivataloktól egyáltalán nem volt triviális, a régiségbolt-kávézó ugyanis – nem létező műfajként – nem szerepelt a hatóságok listájában. Monika igazi úttörőként járta végig a procedúrát, és végül sikerült mindent összehoznia: aki most szeretne egy ilyet nyitni, az elé, ha nem is vörös szőnyeg, de kitaposott ösvény gördül. A berendezés, a bútoroktól a gondosan összeválogatott könyvekig, folyamatosan mozgásban van. Egyes tárgyak elkelnek, mások érkeznek, könyvszekrények vándorolnak egyik sarokból a másikba. Akár órákat el lehet nézelődni a legkisebb mütyürök szemrevételezésével vagy egy-egy békebeli gramofon, Kovács Margit-szobor, Vasarely-festmény megcsodálásával.

 

Kávé, tea, sör, bor

 

A kulináris kínálat kiszolgálja a névben is szereplő „szalon” jelleget: a kávét a legnagyobb becsben tartják Monikáék. Csak a lefőzés előtt darálják a prémium babkávét, és maga a kávégép is egyedi, ritkaságszámba menő darab, amely mellé a gyártó ébenfekete csészéket is biztosít. A kávék mellett a teák, a smoothie-k és a házi szörpök jelentik az italkínálat gerincét; szénsavas üdítőt itt hiába keresnénk – de miért is tennénk ilyet? Találni ugyanakkor kiváló belga söröket és minőségi borokat a repertoárban, miközben könnyed, fröccsnek illő borokból is mindig van elérhető. A harapnivalók között a camembert-es áfonyás melegszendvics a Szerpentin emblematikus snackfogása, de akad sonkás-sajtos verzió és elég jelentős a salátafelhozatal is.

 

 

 

Örök otthon

 

A rendezvényeken, mert ilyenek is vannak, könynyen fogyasztható aprósütemények, minifalatkák is előfordulnak. Monika így fogalmaz: „a Szerpentin nemzedékek, nemzetek és tárgyak örök otthona”, vagyis a koncepció az, hogy a hely a régiségbolt és a kávézó funkció mellett egy befogadó szemléletű közösségi hely legyen, ahol megtalálja a magának való időtöltés lehetőségét fi atal és idős, magyar és külföldi egyaránt.

 

A minőségi időtöltést szolgálják a különböző színházi vagy zenei események, irodalmi estek és könyvbemutatók, amelyek a vírusmentes időkben a kis boltíves különteremben kapnak helyet.

 

Úgy tűnik, hogy végre tényleg fellélegezhetünk, és ismét indulhat a kultúridény: az alaposan kiböjtölt szabadságot június 18-án David Yengibarian harmonikaestjével ünnepi a Szerpentin Szalon Régiségbolt és Kávézó. Az örmény származású harmonikavirtuóz ez alkalommal Bachot játszik majd.

 

Szöveg: BK

FOTÓK: DIMÉNY ANDRÁS/KÉPSZERKESZTŐSÉG