Másfél milliárdos fejlesztés a vasútegészségügyi központban

Jelentős összegű, 1,61 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Podmaniczky utcai központjában az Egészséges Budapest Program forrásaiból. Az erről szóló sajtótájékoztatón Szigeti Szabolcs egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkár magáról a nagyszabású programról, Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere az önkormányzat saját erőből végrehajtott, a kerületben élők egészségügyi ellátását javító, 1 milliárd forintot meghaladó beruházásokról számolt be. Pásztélyi Zsolt, a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig részletesen ismertette azokat az eszközbeszerzéseket és felújításokat, amik a társaság legnagyobb betegforgalmú járóbeteg-rendelőintézetében zajlanak.

Szigeti Szabolcs egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: 2010 óta az országban 500 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés valósult meg.

A kormány két esztendővel ezelőtt indította el az Egészséges Budapest Programját (EBP), aminek keretében 700 milliárd forint hazai forrást biztosít a központi régió egészségügyi ellátásának javítására. Az elkövetkező években 58,6 milliárd forintot költenek 32 szakrendelő megújítására, ezenkívül a program része a centrumkórházak és társkórházak fejlesztése is.

 
Szigeti Szabolcs, az Emmi egészségügyi helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint az Egészséges Budapest Program óriási minőségi javulást eredményez a fővárosiak egészségügyi ellátásában

 

A többéves programra rendelkezésre bocsátott forrásokból eddig 200 milliárd forintot használtak fel, 21,7 milliárdért orvostechnikai eszközöket szereztek be, 3,8 milliárd forintból pedig 19 nagy értékű diagnosztikai műszert vásároltak a régió egészségügyi intézményei számára. A végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően mintegy 10 százalékkal nőtt a diagnosztikai vizsgálati kapacitás Közép-Magyarországon.

 

Hassay Zsófia örömmel üdvözölte a Terézvárosban található egészségügyi központban zajló fejlesztéseket, amelyek a korábbinál könnyebb hozzáférést tesznek lehetővé az ellátottak számára, biztosítva olyan vizsgálatok lehetőségét is, amelyekre ez idáig nem volt mód.

 

Hangsúlyozta: polgármesterként személyesen is elkötelezett az iránt, hogy a Terézvárosban élők magas színvonalú, korszerű egészségügyi szolgáltatásokban részesüljenek. Ezt biztosítandó, az elmúlt két esztendőben 400 millió forintból korszerűsítették a kerület 20 háziorvosi praxisának helyet adó öt háziorvosi rendelőintézetet.  

 

 

Hassay Zsófia, a kerület polgármestere beszámolt az önkormányzat önerőből megvalósított, 1 milliárd forintot meghaladó egészségügyi fejlesztéseiről

 

A rekonstrukciók során felújították a gépészeti és elektromos rendszereket, a vizesblokkokat, a mellékhelyiségeket, kicserélték a nyílászárókat és a burkolatokat, a bútorokat, valamint energiatakarékos hűtő-fűtő, illetve elektronikus beteghívó rendszert építettek ki. Korszerű vizsgálóágyakat vásároltak, biztosították a vezeték nélküli internetszolgáltatást és valamennyi rendelőt akadálymentessé tettek.

 

Az önkormányzat jelentős összeget fordított a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat épületének és eszközparkjának megújítására is. Korszerű orvosi és diagnosztikai eszközök vásárlására 2017-ben 100 millió, 2018-ban 77 millió, az idén pedig 59 millió forintot fordítottak. A TESZ épületének felújítására ebben az esztendőben 520 millió forintot költenek. Ezenkívül az önkormányzat átvállalja a bárányhimlő és a rotavírus elleni védőoltás költségeit is a lakosoktól, továbbá prevenciós céllal egészségnapokat szerveznek.

 

Pásztélyi Zsolt, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a Podmaniczky utcai egészségügyi központban zajló fejlesztéseket ismertetve elmondta, az első ütemben a radiológiai eszközparkot újították meg 171,4 millió forintból, ezzel 20-30 éves gépeket tudtak lecserélni.

 

 

Pásztélyi Zsolt, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője részletesen ismertette, milyen előnyöket jelentenek az új eszközök és a tervezett beruházások a betegeknek

 

A fejlesztés második ütemében az eszközpark további cseréjére nyílik lehetőség, az épület részleges felújítása során ambulánsműtőket és endoszkópos vizsgálóhelyiségeket alakítanak ki, valamint a terv része, hogy a különböző sebészeti ellátások egy helyre kerüljenek.

 

Szólt arról is, hogy a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. az 1,61 milliárd forintos állami támogatást 306 millió forinttal egészítette ki. A Podmaniczky utcai telephely beruházásai 1,5-2 évet vesznek igénybe.

 

 

Dr. Pető László tüdőgyógyász egy felvételen mutatta be a vendégeknek, hogy az új röntgenkészülék mennyivel tisztább és pontosabb képet ad

 

A budapesti központon kívül három rehabilitációs intézetet is működtetnek, Balatonfüreden, Hévízen és Harkányban, nyolc rendelőintézet, 70 foglalkozás-egészségügyi és háziorvosi, valamint 35 fogászati praxis tartozik a gazdasági társaság alá; ezek évente összesen egymillió betegek fogadnak.

 

Mint mondta, a kft. gazdálkodása stabil, az elmúlt 12 év alatt a cég adózott eredménye 1,6 milliárd forint volt, amit mindig visszaforgattak a működésbe, így nyílt lehetőség saját erőből kétmilliárd forintos eszközbeszerzésre és szintén ugyanennyi forrásból az infrastruktúra fejlesztésére.

 

A Podmaniczky utcai központi rendelőintézet 39 szakmában heti kétezer órában látja el a betegeket, amelyek nagyjából 64 százaléka igényjogosult: vasutas, rendvédelmi, honvédelmi dolgozó. Évente átlagosan 240 ezer esetet látnak el, betegforgalmuk 36 százalékát a kerületben és a fővárosban élők ellátása teszi ki.

 

Az ügyvezető igazgató a tájékoztatót követően a megjelenteknek bemutatta a már munkába állított új, korszerű eszközöket.