2020

október

A Hunyadi téri csarnok tervezett belső felújítása adta az apropóját annak, hogy szakemberek bevonásával beszélgessenek a napokban az érdeklődők arról, milyen is lehetne az ideális piac.

 

A csarnok főbejáratával szemben, a Hunyadi tér árnyas fái alatt várták szeptember 5-én délelőtt a Jóügy Kft. munkatársai azokat a terézvárosiakat, akik a piac jövőjéről, a folyamatban lévő fejlesztésről akartak tájékozódni.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester már 15 éve rendszeres látogatója a Hunyadi téri piacnak
 

 

A megjelenteket és az előadókat elsőként Temesvári Szilvia, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármestere köszöntötte, aki elárulta, hogy ő maga is lelkes piacra járó, már tizenöt éve vásárol a Hunyadin, de barátaival is gyakran találkozik itt.

 

Azt már Csikai Mária, a csarnokfejlesztés közösségi tervezését végző Jóügy Kft. vezetője mondta el, hogy ez idáig kérdőívek kitöltésére, interjúk adására biztatták a csarnokot használó árusokat, vásárlókat, de tematikus sétákat is szerveztek, ahol speciális szempontok szerint mutatták be a jelenlegi helyzetet és a jövőbeni elképzeléseket. Ennek a sorozatnak volt a része az a szakmai beszélgetés is, melyen Szívós Erika történész, az ELTE tanszékvezetője, Polyák Levente urbanista és Matus István, Terézváros főépítésze tartott rövid előadást arról, mi lehet a piac szerepe a közösségben, a helyi gazdaságban. Milyen irányba érdemes fejleszteni a Hunyadi téri vásárcsarnokot, illetve milyen trendek és igények mutatkoznak ezen a területen Európában és Magyarországon.

 

 

Csikai Mária, a Jóügy Kft. ügyvezetője és Matus István, Terézváros főépítésze

 

 

Matus István főépítész emlékeztetett arra, hogy a piac sorsa már a 90-es években is komoly vitákat váltott ki a kerületben. A tervezés, gondolkodás azóta is zajlik, de ez a szakember szerint jót is hozhat, hiszen az épület külső megújulása után, a belső tér kialakítása sok igénynek kell hogy megfeleljen. A főépítész érdekességként idézte fel azokat a régi időket, amikor a termelők szekerekkel hozták a portékát, áthajtottak a szélesre tárt „Főbejáráson”, majd a középen szinte üres csarnokban lepakolták az árut, ami a széleken elhelyezkedő kis kioszkokba került. Akkoriban igen standardizált volt, egységes képet mutatott a csarnok, ami a jelenben sem elképzelhetetlen. Kiderült, az önkormányzatnál éppen a napokban kezdték el értékelni azt a tizenkét pályázatot, melyben a piactervezésben jártas építészek álmodták újra a Hunyadi téri csarnok belsejét.

 

 

Polyák Levente urbanista külföldi tapasztalatairól beszélt, mellette (jobbról) Szívós Erika történész

 

 

Szívós Erika ugyancsak a múltat felidézve arról mesélt, hogy egy időben 28-30 kis piac is működött a kerületben. Ezek a placcok, terek természetesen a kereskedés mellett találkozóknak is helyt adtak, s ma is az a cél, hogy a csarnok környéke közösségi funkciókat is kínáljon az erre járóknak. Mint mondta, fontos, hogy a vevők, árusok megismerjék egymást, odafigyeljenek a másikra, szükség esetén segítsenek egyfajta szociális hálót alkotva. Jó példája volt ennek az, hogy a Covid-járvány alatt a csarnok zöldségese házhozszállítással segítette a karanténba kényszerült vásárlókat.

 

Mint megtudtuk, a beszélgetés urbanista előadója, Polyák Levente itt nőtt fel, részese volt a piac megmaradásáért folytatott küzdelemnek, civil mozgalomnak 2006 környékén. Azóta több budapesti és bécsi piacon is végzett kutatásokat, néhány éve pedig Rómában él, így onnan is tud példákat hozni. Mint mondta, számára az olyan családias légkörű vásárlóhelyek a legjobb minták, ahol jól ismerik egymást a szereplők, s a vendég akár telefonon is leadhatja kívánságát kedvenc kávézójának.

 

 

A szakmai beszélgetés a Hunyadi tér idilli környezetében zajlott

 

 

A Jóügy Kft. ügyvezetője, Csikai Mária szerint kutatásukból az látszik, hogy az itt élők is közösségi térként tekintenek a Hunyadi téri csarnokra. Az önkormányzat segítségével több olyan funkció is kialakítható lenne, amire a lakosok igényt tartanak, ilyen például a közösségi mosoda, a komposztáló, illetve a használtüveg-gyűjtő, amit már most is megtalálni a csarnokban.

 

Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

2020

június

A Hunyadi téri vásárcsarnok belső felújítását, a szolgáltatások fejlesztését a helyiek igényeit figyelembe véve tervezi az önkormányzat. Június 12-én délelőtt például óvodások és a kerületi nyugdíjasok egy csoportja mondhatta el, mit szeretnének látni, használni a piacon.

 

Péntek délelőtt mindig nagy a nyüzsgés a csarnokban, most pedig egy óvodásokból álló csoport és a Benczúr utcai nyugdíjasklub tagjai is a vásárlók közé vegyültek, hogy vezetőikkel körbejárják a standokat és jól átbeszéljék, milyen ötleteik, igényeik vannak.

 

A Fasori Kicsinyek Óvodájából érkezett csapatot Csikai Mária, a közösségi tervezéssel megbízott Jóügy Kft. munkatársa vezette, aki arról is megkérdezte a kis kosarakkal felszerelkezett gyerekeket, tudják-e, mit csinál a piacfelügyelő, Mészáros László, aki ezúttal az időseket vezette körbe?

 

 

A kicsik besegítettek a rakodásban is

 

„Őrzi a piacot. Vigyáz a rendre. Fejleszti a dolgokat. Kamerával nézi a lopósokat…” – jöttek a jobbnál jobb válaszok az ovisoktól, akik az áru útját járták be a csarnok ódon falai között. Az utcán még egy furgonnal tejterméket szállító fiatalembernek is lelkesen segítettek üres dobozokat pakolni, cserébe kipróbálhatták a gurulós kiskocsit. A zöldséges standnál kiderült, hogy a belvárosi srácok közül páran úgy gondolják, hogy nálunk terem az ananász és a citrom is, de azok, akik a nagymama kertjében sokat időznek, most ügyesen sorolták a hazai idény-gyümölcsöket a cseresznyét és az epret. Beszélgetés közben kiderült, hogy jól tudják, miért kéne kevesebb nylonzacskót használni, ezt például a házhoz szállítást végző árusokkal is megosztották.

 

„Kéne még a piacra játszóház, meg hinta, meg valami kis szék, hogy mi is elérjük a pultokat” – sorjáztak a jogos kívánságok a kicsik részéről, akik óriási lelkesedéssel vettek részt a közösségi tervezésben, még, ha ők még nem is tudják, hogy mi az.

 

 

Bárki elmondhatja, leírhatja véleményét

 

A terézvárosi nyugdíjasok Mészáros László piacfelügyelőnek idézték fel évtizedekkel korábbi emlékeiket a Hunyadi téri csarnokról. Ők még látták a hátsó részen a Lacipecsenyést, a tejest, a hentest. „Nagyon jó lenne, ha megint működne itt KÖZÉRT, ahol mindent kapni, meg fűszeres, virágárus, és az újságost is hiányoljuk, meg a lottózót” – fogalmazódtak meg az igények. Többen felvetették, hogy alapvető a tiszta és elérhető illemhely is a piacon és az idősebb, nehezen mozgó korosztály néhány padnak is nagyon örülne, hogy a vásárlásban megfáradva kicsit leülhessenek.

 

Mint azt Csikai Máriától megtudtuk, a közösségi tervezés keretében az előttünk álló hetekben, hónapokban munkatársaik kérdőívek kitöltésével, interjúk készítésével és különleges csoportok (mint az óvodások és az idősek) fogadásával igyekeznek összegyűjteni az emberek véleményét, kéréseit. Mindez ahhoz segít majd, hogy a Hunyadi téri csarnok belülről is az itt élők és az ide rendszeresen eljárók igényeit figyelembe véve újulhasson meg. Olyan hely legyen a piac, ahova szívesen járunk!

 

Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/képszerk.hu

 

Séták különleges csoportoknak

 

A Hunyadi téri vásárcsarnok és termelői piac közösségi bevonással történő fejlesztése első fázisának végéhez érkezik június-július fordulóján. Terézváros önkormányzatának munkatársai online, helyszíni kérdőívezéssel, valamint különleges csoportokat megszólító sétákon gyűjtik az ötleteket a csarnok belső megújításához. Június 12. és július 3. között az önkormányzat munkatársai személyesen, valamint online is gyűjtik a piacot használók, illetve a csarnokban dolgozók véleményét, tapasztalatait. A különleges csoportokkal megvalósuló „bejárások” révén megismerhető lesz az eltérő lakossági csoportok véleménye, tapasztalatai. Lesznek séták mozgáskorlátozottak és látássérültek számára, de gyerekeknek és időseknek is, hogy kiderüljön, a speciális igényű csoportok számára hogyan tehető élménnyé a csarnokba járás. A begyűjtött információk alapján a tervezés második fázisában már konkrét ötleteket és miniakciókat dolgoznak ki a szakemberek a lakosság bevonásával. „A piac felújítása során mindenképpen szeretnénk megismerni azoknak a véleményét is, akikről sokszor elfeledkeznek. Vajon hogyan látja a csarnokot egy óvodás, egy mozgáskorlátozott vagy egy hallássérült ember? Milyen problémákkal szembesül egy látássérült, amikor vásárolni megy a piacra? Hogyan tudjuk megkönnyíteni az életüket? A séták során ezekre a kérdésekre remélünk válaszokat kapni, amelyek később segítségünkre lesznek a tervezésben” – mondja Temesvári Szilvia alpolgármester. A különleges csoportok mellett minden, a piacot rendszeresen használó, illetve a csarnokban dolgozó véleményére, igényeire kíváncsi az önkormányzat.  Ezek megosztásában egy kérdőív segít, amelyet online a bit.ly/piackerdoiv címen tölthetnek ki. A személyes véleménynyilvánításra minden pénteken és szombaton 8 és 14 óra között van lehetőség: az önkormányzat munkatársai a Hunyadi téri csarnoknál várják azon lakosokat, akik részt kívánnak venni az ötletelésben.

 

 

Sétáljon és ötleteljen velünk!

 

Minden pénteken vezetett sétát szervezünk, amelyre várjuk az érdeklődők jelentkezését. A csoportok létszámát 10 főben korlátoztuk, ezért előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken

 

Kiket és mikor várunk:

 

Június 19., péntek, 9 óra: 7 éven aluli gyerekek kísérővel Június 26., péntek, 9 óra: 7 és 15 év közötti gyerekek kísérővel Június 26., péntek, 11 óra: mozgáskorlátozottak (kézi hajtású és elektromos kerekesszékkel közlekedők jelentkezését is várjuk) Július 3., péntek, 9 óra: hallássérültek Július 3., péntek, 10 óra: látássérültek

A találkozó helyszíne: a Hunyadi téri csarnok főbejárata (a Hunyadi tér felől)

2018

december

Bővült az óvoda, megújult a játszóudvar
Bővült az óvoda, megújult a játszóudvar

Egy megújult játszóudvart, liftet és új helyiségeket is kapott a Kincseskert Óvoda, s a minden elemében megszépült játszóudvaron egy ovi-focipályát is kialakítottak.

 

Az önkormányzat az ióvoda feletti lakás megvásárlásával teremtette meg a lehetőséget arra, hogy az eddig a földszinten lévő kiszolgáló helyiségek felkerüljenek ide egy tágas közösségi teremmel és a dolgozókat szolgáló helyiségekkel együtt, ennek eredményeként az alsó szinten már több hely áll a gyermekek rendelkezésére. A három részből álló rekonstrukció során egy liftet is kiépítettek, s ezáltal a pedagógiai szakszolgálat megközelítése is egyszerűbbé és akadálymentessé vált. A beruházás harmadik elemeként pedig az udvaron egy ovi-focipályát alakított ki az önkormányzat felújították a berendezéseket és udvari játszóeszközöket is vettek.

 

A teljes beruházás 120 millió forintba került, a munkálatok összesen három hónapot vettek igénybe.

  

Tervező: Studió R Tervező Kft., Incze Márta vezető tervező
Kivitelező: Hufer Bau Kft. (lakás), Vala-Bau Kft. (udvar)
Átadás: 2018. december 17.

2018

november

Valódi ékszerdoboz lett, biztonságos, rugalmas borítással, vidám, színes felületekkel, 21. századi építészeti megoldásokkal.
Valódi ékszerdoboz lett, biztonságos, rugalmas borítással, vidám, színes felületekkel, 21. századi építészeti megoldásokkal.

Teljesen megújult, színes játékokkal berendezett udvart vehettek birtokba november 21-én a Szív Óvodába járó gyerekek. A tervezésénél a szakemberek valamennyi adottságot maximálisan kihasználva egy rendkívül izgalmas, sokszínű tartalommal megtöltött teret álmodtak papírra. A játszóudvar egy valódi ékszerdoboz lett biztonságos, rugalmas borítással, vidám, színes felületekkel, 21. századi építészeti megoldásokkal. A 85 millió forintos költség mellett a belső térre további 10 millió forintot költött az önkormányzat.

 

Tervező: Marcus Bt., Varga Kata építészmérnök és Megyesi Tünde kertészmérnök

Összköltség: 85 millió forint

Átadás: 2018. november 21.

 

2018

október

Zöldebb lett a Nyugati tér
Zöldebb lett a Nyugati tér

A 2015-ben több mint félmilliárd forintos ráfordítással felújított tér további csinosítására fordított 23,5 millió forintos fejlesztés hatvan százalékban a terézvárosi önkormányzati forrásból, negyven százalékban a főváros TÉR_KÖZ II pályázatán elnyert támogatásból valósult meg.

 

Látványos változást jelent a kerület kapujául szolgáló téren, hogy a rekonstrukció során kialakított üldögélésre alkalmas részre virágládák és új, fából készült ülőfelületek kerültek. Az oldalfalra rögzített virágrácsra futtatott borostyán pedig zöldfallá változtatta a kőfelületet.

 

A téren karakteres dekoratív elemként jelennek meg a lineárisan elhelyezett egyedi növénykandeláberek.

 

A növényládákba újonnan ültetett jó várostűrő, örökzöld, télizöld és virágos növények – téli jázmin, fűzlevelű madárbirs, nagy meténg, örökzöld lonc, japán kövérke, édes tüdőfű, veronikacserje, puszpáng – szebbé, színesebbé és vidámabbá teszik Terézváros legnagyobb átmenő forgalmú közterét.

2018

szeptember

Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők
Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők

Kényelmes, letisztult stílusú, nyugalmat árasztó egységes arculatú betegvárók, korszerű vizsgálók, környezettudatos energetikai, gépészeti korszerűsítések, megújuló beteghívó és informatikai rendszer fogadja Terézváros lakóit a háziorvosi rendelőkben az önkormányzat 2017-ben elindított kétéves egészségügyi fejlesztési programjának befejezését követően. Az önkormányzat az öt háziorvosi rendelő összértékében 380 millió forintot meghaladó rekonstrukciójának fedezetét saját forrásaiból teremtette meg.

 

Budapesten egészen bizonyosan, de talán az országban is egyedülálló, hogy egy adott városrészben minden háziorvos azonos körülmények között, egységes arculatú és berendezésű, kényelmes és színharmóniájában nyugalmat árasztó várókban, korszerűen felszerelt vizsgálóhelyiségekben fogadhatja betegeit. A terézvárosi önkormányzat ezen döntése mögött az az alapelv állt, hogy minden kerületben élő lakóját egyforma magas színvonalú egészségügyi alapellátás illeti meg.

 

2018 szeptember 18-án Szív utca 16. alattit , 71 millió forintból megszépített háziorvosi rendelőt vehették az ott dolgozó orvosok és betegeik birtokba. A Szondi utca 11.-ben pedig decemberben adják át a 80 millió forintos keretösszegből felújított rendelőket.

 

A teljes rekonstrukció a gépészeti és elektromos rendszerek felújítását, a burkolatok, nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok, a mellékhelyiségek, azt ott dolgozók munkakörülményeit javító helyiségek, orvosi szobák, öltözők, teakonyhák rendbetételét, valamint a komfortérzetet nagymértékben befolyásoló, s nem mellékesen gazdaságosabb, energiatakarékos komplett hűtő-fűtő rendszert kiépítését foglalja magában. A felsoroltakon túl az önkormányzat mindenhol modern elektronikus beteghívórendszert alakíttatott ki, korszerű, elektromosan állítható vizsgálóágyakat vásárolt és a kor követelményeinek eleget téve, az intézményekben a vezeték nélküli internetelérhetőséget is biztosította. A háziorvosi rendelők akadálymentesítése is megtörtént, ezenkívül elkészült minden tájékoztató szöveg, információs tábla Braille-írásos változata is.

2018

május

Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők
Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők

Kényelmes, letisztult stílusú, nyugalmat árasztó egységes arculatú betegvárók, korszerű vizsgálók, környezettudatos energetikai, gépészeti korszerűsítések, megújuló beteghívó és informatikai rendszer fogadja Terézváros lakóit a háziorvosi rendelőkben az önkormányzat 2017-ben elindított kétéves egészségügyi fejlesztési programjának befejezését követően. Az önkormányzat az öt háziorvosi rendelő összértékében 380 millió forintot meghaladó rekonstrukciójának fedezetét saját forrásaiból teremtette meg.

 

Budapesten egészen bizonyosan, de talán az országban is egyedülálló, hogy egy adott városrészben minden háziorvos azonos körülmények között, egységes arculatú és berendezésű, kényelmes és színharmóniájában nyugalmat árasztó várókban, korszerűen felszerelt vizsgálóhelyiségekben fogadhatja betegeit. A terézvárosi önkormányzat ezen döntése mögött az az alapelv állt, hogy minden kerületben élő lakóját egyforma magas színvonalú egészségügyi alapellátás illeti meg.

 

2018 májusában az Eötvös utca 4.-ben lévő, 75 millió forintból megszépített háziorvosi rendelőt, a 71 millió forintos ráfordítással renovált Szív utca 16. alattit 2018. szeptember 18-án vehették az ott dolgozó orvosok és betegeik birtokba. A Szondi utca 11.-ben pedig decemberben adják át a 80 millió forintos keretösszegből felújított rendelőket.

 

A teljes rekonstrukció a gépészeti és elektromos rendszerek felújítását, a burkolatok, nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok, a mellékhelyiségek, azt ott dolgozók munkakörülményeit javító helyiségek, orvosi szobák, öltözők, teakonyhák rendbetételét, valamint a komfortérzetet nagymértékben befolyásoló, s nem mellékesen gazdaságosabb, energiatakarékos komplett hűtő-fűtő rendszert kiépítését foglalja magában. A felsoroltakon túl az önkormányzat mindenhol modern elektronikus beteghívórendszert alakíttatott ki, korszerű, elektromosan állítható vizsgálóágyakat vásárolt és a kor követelményeinek eleget téve, az intézményekben a vezeték nélküli internetelérhetőséget is biztosította. A háziorvosi rendelők akadálymentesítése is megtörtént, ezenkívül elkészült minden tájékoztató szöveg, információs tábla Braille-írásos változata is.

2017

szeptember

Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők
Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők

Kényelmes, letisztult stílusú, nyugalmat árasztó egységes arculatú betegvárók, korszerű vizsgálók, környezettudatos energetikai, gépészeti korszerűsítések, megújuló beteghívó és informatikai rendszer fogadja Terézváros lakóit a háziorvosi rendelőkben az önkormányzat 2017-ben elindított kétéves egészségügyi fejlesztési programjának befejezését követően. Az önkormányzat az öt háziorvosi rendelő összértékében 380 millió forintot meghaladó rekonstrukciójának fedezetét saját forrásaiból teremtette meg.

 

Budapesten egészen bizonyosan, de talán az országban is egyedülálló, hogy egy adott városrészben minden háziorvos azonos körülmények között, egységes arculatú és berendezésű, kényelmes és színharmóniájában nyugalmat árasztó várókban, korszerűen felszerelt vizsgálóhelyiségekben fogadhatja betegeit. A terézvárosi önkormányzat ezen döntése mögött az az alapelv állt, hogy minden kerületben élő lakóját egyforma magas színvonalú egészségügyi alapellátás illeti meg.

 

Elsőként 2017 szeptemberében bruttó 63 millió forintos ráfordítással a Szondi u. 49.-ben található rendelő készült el, amelyet decemberben, a – 84 millió forintból felújított – hat háziorvosi rendelésnek otthont adó Bajcsy-Zsilinszky út 33.-ban lévő épületrész átadása követett.

 

A teljes rekonstrukció a gépészeti és elektromos rendszerek felújítását, a burkolatok, nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok, a mellékhelyiségek, azt ott dolgozók munkakörülményeit javító helyiségek, orvosi szobák, öltözők, teakonyhák rendbetételét, valamint a komfortérzetet nagymértékben befolyásoló, s nem mellékesen gazdaságosabb, energiatakarékos komplett hűtő-fűtő rendszert kiépítését foglalja magában. A felsoroltakon túl az önkormányzat mindenhol modern elektronikus beteghívórendszert alakíttatott ki, korszerű, elektromosan állítható vizsgálóágyakat vásárolt és a kor követelményeinek eleget téve, az intézményekben a vezeték nélküli internetelérhetőséget is biztosította. A háziorvosi rendelők akadálymentesítése is megtörtént, ezenkívül elkészült minden tájékoztató szöveg, információs tábla Braille-írásos változata is.

 

Megújult az épület, új sportudvart kaptak a gyerekek
Megújult az épület, új sportudvart kaptak a gyerekek

A terézvárosi önkormányzat több mint 150 millió forintos ráfordítással újította fel a Fasori Kicsinyek Óvodájának otthonául szolgáló patinás épületet és alakította ki az új játszóudvart.

 

A felújítás közösségi kezdeményezésre indult, az óvodába idejáró gyermekek szülői felajánlották, hogy segítenek megtervezni az új játszó- és sportudvart. Az ügynek megnyerték a társasház lakóit is, a beruházás így bővült ki az épület homlokzatának és a tetőjének felújításával, amelynek költségeihez a lakók 10 millió forinttal járultak hozzá. A rekonstrukció során a négy homlokzati fal felújítása mellett kicserélték a tetőhéjazatot és a bádogosszerkezetet is, új ablakokat, valamint a belső felújítási munkálatok keretében új padlóburkolatokat kapott az épület. Teljes egészében megújultak az óvoda tornaszobájának a felszerelései is.

 

Az önkormányzat az első udvarban új, nem mérgező növények telepítésével díszkertet alakíttatott ki, az udvart határoló kerítés, valamint a lépcső is megújult, továbbá az udvar új világítóberendezést kapott. Az elbontott kerti építmény helyére egy olyan, óvodás gyermekeknek kifejlesztett 6x12 méteres műfüves ovifocipálya épült, ahol a gyerekeket a nyári erős napsugárzás ellen egy speciális árnyékoló álcaháló védi. Az új, színes öntöttgumi burkolatú udvar a részben felújított, részben újonnan beszerzett játékeszközök körüli ütéscsillapító rétegeknek köszönhetően nemcsak szebb, de biztonságosabb is lett.

 

alt text

 

Tervező: Incze MártaKurai Gyula és Varga Kata (kertész)
Kivitelező: Hufer Bau Kft., épület, Bástya Millenium Zrt., kert
Átadás: 2017. szeptember 12.

 

2017

május

Mesevilág született a gyerekeknek
Mesevilág született a gyerekeknek

Mintegy 200 millió forintos költséggel, az önkormányzat saját forrásaiból újjáépített játszó- és közösségi teret hozott létre 2017 tavaszán a Benczúr kertben.

A tervezők fontosnak gondolták, hogy a páratlan műemléki környezethez hasonlóan egyedi, különleges játszótér szülessen. Az ország egyik legjobbjának tartott játszótérépítője által megálmodott, tervekben megfogalmazott, majd megalkotott díszítések, figurák valósággal elkápráztatták a gyermekeket.

A gondosan végigvitt közösségi tervezés során arra törekedtek, hogy az önkormányzat eredeti elképzelései és a környéken élők által megjelenített igények között összhangot teremtsenek. Igyekeztek úgy megoldani a tér elrendezését, hogy a legkisebbek és a nagyobbak játékútvonalai valamelyest elkülönüljenek. Éppen ezért, a homokozó mellett kapott helyet a baba-mama hinta és idekerültek a kisebb játékok is. A tér túloldalán helyezkedik el a nagyobbak birodalma, a vár és a körbejárhatóvá tett mesedomb. A kamaszokat és a felnőtteket érinti, hogy az önkormányzat a park egész területén az ingyenes wifiszolgáltatásról is gondoskodott. A szülőkre gondolva, az összes játék közelében ülőhelyeket helyeztek el.

A tér hátsó, csendesebb zugában kihelyezett padokkal és asztalokkal pedig egy minden korosztály számára kellemes pihenőhelyet alakítottak ki. A pelenkázóval ellátott mosdókat is magában foglaló esővédő is ezen a részen található. A tér szerkezete alatt a vezetékes víz- és csatornarendszer kiépítésekor gondosan ügyeltek arra, hogy a vezetékek minden növényt és gyökeret elkerüljenek. Az egész kertben sok száz növényt és a beteg fák helyett újakat ültettek, a biztonságot pedig a térfigyelő kamera és a megújított közvilágítás biztosítja.

Tervező: Kert-Vonal Tervező Stúdió – Papp Katalin
Kivitelező: ÉKISZ Kft.
Átadás: 2017. május 23.

 

Új műszerek a kerületiek jobb ellátásáért
Új műszerek a kerületiek jobb ellátásáért

A terézvárosi önkormányzat 2017-ben elkezdett kétéves egészségügyi programjának megvalósításával az elmúlt évtizedek legnagyobb léptékű orvostechnikai, diagnosztikai műszerbeszerzését hajtja végre.

 

2017-ben a TESZ és az önkormányzat által – egyharmad, kétharmad arányban – közösen finanszírozott, összesen 108 millió forintból megvalósított programon belül többek között sor került egy új digitális mammográf, csúcskategóriás ultrahang-berendezés beszerzésére, továbbá a szakrendelő sebészeti műtőlámpával, sterilizáló berendezéssel, elektromos vérzéscsillapító késsel, laboratóriumi vérvételi székkel, a mágnesmatraccal és masszázsszékkel, valamint korszerű fül- és gégevizsgáló eszközökkel is gyarapodott. 

 

Az elavult műszerek cseréje, a korábban hiányzó, a gyógyító munka hatékonyságát, a gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását segítő berendezések és eszközök beszerzési programja 2018-ban is folytatódik. Első elemeként tavasszal a látótér vizsgálatára szolgáló korszerű, nagy értékű komputeres berendezéssel gazdagodott a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat.

 

2016

december

Új intézménnyel gazdagodott a kerület
Új intézménnyel gazdagodott a kerület

A sportolási lehetőségek Terézvárosban tapasztalható hiányán javít a Rózsa utca 50.-ben 110 millió forintos ráfordítással kialakított SportPont, ahol a kerületben élőknek sokféle sporttevékenységre nyílik alkalmuk. A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. által működtetett több mint ötszáz négyzetméter alapterületű, szakértő személyzettel ellátott intézményt tanítási időben a terézvárosi diákok, délután és hétvégén pedig a terézvárosiak használhatják.

 

Tervező: Catchdesign Kft. – Kecskés Imre

Kivitelező: Épkomplex Kft.

Átadás: 2016. december 5.

2016

szeptember

Eredeti szépségében
Eredeti szépségében

A Játékvár Óvoda Lendvay utcai villaépületének felújítása a terézvárosi önkormányzat intézményi rekonstrukciós programján belül valósult meg. Az alig több mint öt hónapig tartó 110 millió forintos nagyberuházás különlegessége, hogy a szakrestaurátorok eredeti szépségében állították helyre az épület 1923–24-es bővítésekor levakolt, ezáltal évtizedeken át „láthatatlanná” vált 160 négyzetméteres neoreneszánsz stílusú festett díszítményét.

 

A beruházás megkezdését a szokásos eljáráson túl építéstörténeti tudományos kutatás előzte meg, Incze Márta építész munkatársaival több hónapos nyomozást folytatott annak érdekében, hogy a Gresham-palotát megálmodó, Várfalvi Quittner Zsigmond által Strasser Sándor terménykereskedőnek tervezett impozáns villaépület a meglévővel azonos elemekről vett minta alapján a hiányzó, tönkrement részletek újragyártásával, a falfestmény restaurálásával hitelesen, az építésztörténeti értékek megőrzésével újuljon meg.

 

A rekonstrukció során a nevezetes díszítményen túl valamennyi homlokzat, az erkélyek, a tető, a kerítés is megújult, az óvodaépület nyílászáróit és felújították, és ahol szükséges volt kicserélték az ablakpárkányokat, a bádogelemeket, s mintegy ráadásként az előkert is növények telepítésével, frissítésével szebbé és rendezettebbé vált. Az önkormányzat, annak ellenére, hogy csupán az épület egy részének tulajdonosa – társasházi forrás igénybevétele nélkül –, az értékteremtő beruházás összes költségét egymaga finanszírozta.

 

alt text

 

Tervező: Incze Márta
Kivitelező: Bástya Millenium Zrt.
Átadás: 2016. szeptember 9.

 

2016

augusztus

Teljes felújítás a centenáriumi tanévre
Teljes felújítás a centenáriumi tanévre

Közel 400 millió forintból valósult meg 2016-ban a centenáriumi tanévét ünneplő Bajza Utcai Általános Iskola szecessziós épületének teljes felújítása.

 

A kivitelezés megkezdését komoly levéltári kutatómunka előzte meg, az építkezés során mindvégig szigorúan az eredeti terveket követték. A régi, elkorhadt, eldeformálódott ablakok helyére egyedileg gyártott, energetikailag korszerű, fokozott hőszigetelésű és légzárású faablakok kerültek. A nyílászárók cseréje a rekonstrukció egyik legdrágább, mintegy 100 millió forintba kerülő része volt. A beruházás kiterjedt a tető, a külső és belső homlokzatok felújítására, a homlokzati díszek restaurálására is, így az Országház előtti Kossuth-szoborcsoport egykori alkotója, Horvay János szobrászművész által készített, a magyar mondavilág alakjait ábrázoló féldomborművek is visszanyerték régi szépségüket.

 

Az építészeti örökség megőrzésén túl nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az iskola belül is korszerűbbé, kényelmesebbé, otthonosabbá váljon. Az aula kiépítésével új közösségi teret hoztak létre, az ebédlő befogadóképességének növelésével kulturáltabbá és gyorsabbá tették az étkeztetést. A digitális hálózat megújítása, új végpontok kiépítése lehetőséget ad mind a kapacitás, mind az adatátviteli sebesség növelésére.

 

Karácsonyi ajándékként egy minden igényt kielégítő természettudományi szaktantermet bocsátottak a diákok és a tanárok rendelkezésére. A beruházás a sportudvar 2017 tavaszára befejezett felújításával ért véget.

 

alt text

 

Tervező: Incze Márta
Kivitelező: Bástya Millenium Zrt.
Átadás: 2016. augusztus 27.

 

2015

október

Megújulás harminc év változatlanság után
Megújulás harminc év változatlanság után

A 2015-ös év legnagyobb terézvárosi beruházása a Nyugati tér megújítása volt. A rekonstrukció a főváros, Terézváros és a Skála-Metró Ingatlanhasznosító Kft. példaértékű együttműködésével valósult meg. Az 509 millió forintos beruházás forrásainak legnagyobb részét, 295,5 millió forintot TÉR_KÖZ I. pályázatán keresztül a főváros biztosította, Terézváros önkormányzata saját költségvetéséből 184 millió, a Skála-Metró csaknem 30 millió forinttal járult hozzá a költségekhez. Harmincévnyi változatlanságot követően a felújítás után egy világosabb, levegősebb, zöldebb teret kaptak a budapestiek.

 

Az építkezés során a kivitelező mintegy 3300 négyzetméter térburkolatot bontott fel, közel 600 köbméternyi törmelék keletkezett. Több mint 1300 növényt ültettek a növénykazettákba. A TÉR_KÖZ II. pályázaton elnyert 14 millió forintot a tér további zöldesítésére és utcabútorok telepítésére fordították.

 

A korábban, lényegében az egész teret uraló lépcsősor jóval keskenyebb és rövidebb lett, egyidejűleg a tér több mint 400 négyzetméterrel növekedett. A járólépcső mellett kialakítottak egy úgynevezett kiülős lépcsősort. Az új burkolatnak köszönhetően jóval világosabb lett a Nyugati tér, amelynek gépészete is teljesen megújult, beleértve a vízjátékot és a budapestiek kedvelt találkozóhelyét, a forgóórát.

 

Tervező: M-Teampannon Kft.
Kivitelező: COLAS Zrt.
Átadás: 2015. október 7.

2014

szeptember

Három új csoportszobával bővült az intézmény
Három új csoportszobával bővült az intézmény

Több mint kétszáznyolcvanmillió forintból újult meg a Munkácsy Mihály utcai Mesevilág Óvoda. A felújítás költségeinek mintegy kétharmadát a terézvárosi önkormányzat az Új Széchenyi terv Regionális Operatív Programok keretében a közoktatási intézményfejlesztési pályázaton elnyert vissza nem térítendő támogatásból fedezte, a hiányzó összeget pedig maga teremtette elő. Az épület rekonstrukcióját követően új csoportszobákkal és tornateremmel is bővült az intézmény.

 

Az elavult és túlzsúfolt intézmény felújítása során a földszintes épületre új szintet építtetett az önkormányzat. A teljes gépészeti felújítás mellett egy korszerű tornaterem kialakítására, a nyílászárók teljes cseréjére, valamint az épület akadálymentesítésére és energetikai korszerűsítésére is sor került. Ezenkívül az óvoda három új csoportszobával bővült és új berendezéseket, felszereléseket is kapott. A bővítés az eddigi 106 mellett további 60 kisgyermek elhelyezését teszi lehetővé, az óvoda immáron a kor követelményeinek eleget tevő, színvonalas környezetben fogadhatja a kicsinyeket.

2013

október

A zenepalotához méltó környezet
A zenepalotához méltó környezet

A Zeneakadémia 2013. október 22-ei megnyitóünnepségére időzítve vehették birtokba Terézváros új közterét is a kerületiek. A Liszt Ferenc tér Zeneakadémia előtti, korábban meglehetősen forgalmas, a járókelők által nehezen használható része szabadtéri rendezvények befogadására is alkalmassá vált. A kormány határozott a tér átépítésének finanszírozásáról a Zeneakadémia rekonstrukciójához kapcsolódóan, és támogatta Terézváros önkormányzatát abban, hogy a Liszt Ferenc tér e hangsúlyos pontja is szerethető, élhető tér lehessen a világszínvonalon felújított zenepalotához illeszkedő kialakítással.

 

A teret lezárták a forgalom elől, a Király utca irányában néhány méterrel kiszélesítették. A Zeneakadémia főbejárata elé félkörívben kinyúló, szőnyegszerű díszburkolat került, kiemelve az épület jelentőségét. A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében a Zeneakadémia választotta ki, és a munkálatokat is az intézmény műszaki részlege felügyelte.

 

Tervező: Geum Műterem Kft. – Csontos Csenge (utolsó munkája) és Gyüre Borbála
Kivitelező: Laki–KÉSZ Konzorcium
Átadás: 2013. október 2.

2012

december

19. századi hangulat – 21. századi színvonal
19. századi hangulat – 21. századi színvonal

December másodikán vehetik ismét birtokba Terézváros lakói a megújult és megszépült Hunyadi teret. A négy hónapig tartó felújítási munkálatok után immár egy európai színvonalú, stílusában és színvilágában a közvetlen építészeti környezetével – a Hunyadi téri csarnokkal – harmóniában álló, gyepesített parkot ad át az önkormányzat.

A 2012-ben elfogadott, a tér revitalizációját szem előtt tartó tervkoncepció változtatott a három évvel korábban készült felújítási terv merev gondolkodásmódján, és egy lágyabb vonalvezetésű, új látványi, tartalmi és formai elemekkel bővített park kialakítása mellett foglalt állást. Koncerteknek helyet adó zenepavilon, fény- és vízjátékkal ellátott vízmedence, új padok és bokrok, valamint virágos növénysor is várja a téren pihenni és sétálni vágyókat.

A park új térkő burkolata összhangba került a – Cziegler Győző tervei alapján – 1897-ben elkészült csarnok színvilágával, de az egész tér is annak karakterét és architektúráját követi, igazodik az építési környezet klasszicista stílusához. „Egy olyan teret adunk át a városrészben élőknek, amely idézi a környező épületekben fellelhető polgári hangulatot és kapcsolható a Városligethez is” – mondta el Simonffy Márta alpolgármester.

Az arculati változtatást a tér és a csarnok között elhelyezkedő őstermelői piac rendezetlensége, lepusztult állapota is indokolta, aminek felújítását jövő év márciusában fejezik be. A piacot új árusító standok és korszerű árnyokoló rendszer teszi majd rendezettebbé,  a megújuló vásártér szintén a csarnok színvilágát követi.

 

alt text


Tervező: Kert-Vonal Tervező Stúdió
Vezető tervező: Papp Katalin tájépítész
Kivitelező: Mázas Építőipari és Kereskedelmi Kft.
Szakmai felügyelet: Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Kft.
Átadás: 2012. december 2.