2020

október

A Hunyadi téri csarnok tervezett belső felújítása adta az apropóját annak, hogy szakemberek bevonásával beszélgessenek a napokban az érdeklődők arról, milyen is lehetne az ideális piac.

 

A csarnok főbejáratával szemben, a Hunyadi tér árnyas fái alatt várták szeptember 5-én délelőtt a Jóügy Kft. munkatársai azokat a terézvárosiakat, akik a piac jövőjéről, a folyamatban lévő fejlesztésről akartak tájékozódni.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester már 15 éve rendszeres látogatója a Hunyadi téri piacnak
 

 

A megjelenteket és az előadókat elsőként Temesvári Szilvia, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármestere köszöntötte, aki elárulta, hogy ő maga is lelkes piacra járó, már tizenöt éve vásárol a Hunyadin, de barátaival is gyakran találkozik itt.

 

Azt már Csikai Mária, a csarnokfejlesztés közösségi tervezését végző Jóügy Kft. vezetője mondta el, hogy ez idáig kérdőívek kitöltésére, interjúk adására biztatták a csarnokot használó árusokat, vásárlókat, de tematikus sétákat is szerveztek, ahol speciális szempontok szerint mutatták be a jelenlegi helyzetet és a jövőbeni elképzeléseket. Ennek a sorozatnak volt a része az a szakmai beszélgetés is, melyen Szívós Erika történész, az ELTE tanszékvezetője, Polyák Levente urbanista és Matus István, Terézváros főépítésze tartott rövid előadást arról, mi lehet a piac szerepe a közösségben, a helyi gazdaságban. Milyen irányba érdemes fejleszteni a Hunyadi téri vásárcsarnokot, illetve milyen trendek és igények mutatkoznak ezen a területen Európában és Magyarországon.

 

 

Csikai Mária, a Jóügy Kft. ügyvezetője és Matus István, Terézváros főépítésze

 

 

Matus István főépítész emlékeztetett arra, hogy a piac sorsa már a 90-es években is komoly vitákat váltott ki a kerületben. A tervezés, gondolkodás azóta is zajlik, de ez a szakember szerint jót is hozhat, hiszen az épület külső megújulása után, a belső tér kialakítása sok igénynek kell hogy megfeleljen. A főépítész érdekességként idézte fel azokat a régi időket, amikor a termelők szekerekkel hozták a portékát, áthajtottak a szélesre tárt „Főbejáráson”, majd a középen szinte üres csarnokban lepakolták az árut, ami a széleken elhelyezkedő kis kioszkokba került. Akkoriban igen standardizált volt, egységes képet mutatott a csarnok, ami a jelenben sem elképzelhetetlen. Kiderült, az önkormányzatnál éppen a napokban kezdték el értékelni azt a tizenkét pályázatot, melyben a piactervezésben jártas építészek álmodták újra a Hunyadi téri csarnok belsejét.

 

 

Polyák Levente urbanista külföldi tapasztalatairól beszélt, mellette (jobbról) Szívós Erika történész

 

 

Szívós Erika ugyancsak a múltat felidézve arról mesélt, hogy egy időben 28-30 kis piac is működött a kerületben. Ezek a placcok, terek természetesen a kereskedés mellett találkozóknak is helyt adtak, s ma is az a cél, hogy a csarnok környéke közösségi funkciókat is kínáljon az erre járóknak. Mint mondta, fontos, hogy a vevők, árusok megismerjék egymást, odafigyeljenek a másikra, szükség esetén segítsenek egyfajta szociális hálót alkotva. Jó példája volt ennek az, hogy a Covid-járvány alatt a csarnok zöldségese házhozszállítással segítette a karanténba kényszerült vásárlókat.

 

Mint megtudtuk, a beszélgetés urbanista előadója, Polyák Levente itt nőtt fel, részese volt a piac megmaradásáért folytatott küzdelemnek, civil mozgalomnak 2006 környékén. Azóta több budapesti és bécsi piacon is végzett kutatásokat, néhány éve pedig Rómában él, így onnan is tud példákat hozni. Mint mondta, számára az olyan családias légkörű vásárlóhelyek a legjobb minták, ahol jól ismerik egymást a szereplők, s a vendég akár telefonon is leadhatja kívánságát kedvenc kávézójának.

 

 

A szakmai beszélgetés a Hunyadi tér idilli környezetében zajlott

 

 

A Jóügy Kft. ügyvezetője, Csikai Mária szerint kutatásukból az látszik, hogy az itt élők is közösségi térként tekintenek a Hunyadi téri csarnokra. Az önkormányzat segítségével több olyan funkció is kialakítható lenne, amire a lakosok igényt tartanak, ilyen például a közösségi mosoda, a komposztáló, illetve a használtüveg-gyűjtő, amit már most is megtalálni a csarnokban.

 

Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

2020

szeptember

Csatlakozzon hozzánk szeptember 26-án 9:00-12:00 között az első önkénteseink által szervezett programon!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Hunyadi közösen projekt önkéntesprogramjának keretén belül szervezett első csere-bere börzére! Ezen az alkalmon jó minőségű, használt baba- és gyerekruhák között válogathatnak a Hunyadi téren, a szökőkút körüli területen.

A járványügyi helyzet miatt kérjük viseljen maszkot az esemény látogatásakor!

Jöjjenek, keresgéljünk együtt a kincsek között!

 

Készítette: Jóügy Kft.

Szeptember 17-től láthatók és véleményezhetők a Csarnok belső felújítása kapcsán az Önkormányzathoz beérkezett építészeti tervek a Csarnok közepén lévő faliújságon!

Szeptember 17-én az árusokkal beszélgettünk a tervekről, míg szeptember 19-én és 26-án két szombat délelőtt alkalmával az arra járó érdeklődőknek mutattuk be a kiállított tervlapokat.

 

Készítette: Jóügy Kft.

A kérdőíves felmérés eredménye megtekinthető a Csarnokban, ugyanitt önkénteseket keres a Jóügy Kft. csapata!

A már megszokott helyszínen megtekinthető a Hunyadi Csarnokban a kérdőíves kutatás eredménye. A majd 500 fő részvételével lezajlott kutatás eredményeit megtekinthetik a Csarnokban. Az eredmények ezen a linken online is elérhetőek

Emellett a közösségi tervezés tesztprojektjeinek végrehajtásához is keresnek önkénteseket. A közösségi szolgáltatásokhoz, eseményekhez, amelyek az előző kiállításon olyan jelentős támogatást kaptak, most valódi megvalósítót keresnek a terézvárosiak közül.

 

Készítette: Jóügy Kft.

2020

augusztus

Augusztus 29-én 13:00 és 15:00 között egy közös foglalkozásra várjuk az érdeklődőket a Hunyadi téri Csarnokban. A téma: otthoni komposztálás!

Jársz a Hunyadira? Szereted a termelői zöldséget és gyümölcsöt, de zavar a sok maradék? Elindultál a hulladékmentesség útján? Belekezdenél a beltéri komposztálásba, de elbizonytalanodtál, hogy hogyan tudod megvalósítani?

Ha nincs kerted, és nem férsz hozzá kerti vagy társasházi komposztálóhoz sem, akkor a beltéri komposztálás lehet a megoldás a zöldség és gyümölcs maradékaid újrahasznosítására. Némi odafigyeléssel és néhány szabály betartásával a komposztálás a belvárosi lakásodban is lehetséges!

 

Az előadás tudásanyaga itt elérhető:

https://messzelato.hu/blog/2020/09/04/komposztalas/

 

Készítette: Jóügy Kft.

Join us on the 29th August between 10:00 and 13:00 and learn about the history of the Hunyadi Market!

Click here for the Facebook event.

Are you interested in the history of the Market? Do you want to see its hidden nooks? Come and join us in discovering the Market from the cellar to the ‘attic’!

During the walk, you can learn about the history of the Market and about the ideas that came up in regard to development during the community planning!

Participate in the renewal of the Market’s functions, services and environment - let’s walk and talk together!

 

Join us on Saturday to discuss your market experiences and the current state of community planning at the Hunyadi market!

Allan Siegel will introduce his book Close Encounters of the Food Kind: Cities, Public Space and Democracy.

Fuga - Budapesti Építészeti Központ's (Budapest Center of Architecture) lines about it: „[The book] celebrates the importance of market halls and local food markets as vital public spaces. Using images and historical commentary, the book traces the evolution of the market hall from ancient Greece through the present day. It describes the role of the Athenian agora as a social space that fostered forms of discourse basic to a democracy. With Budapest marketplaces as central sites, [The book] illustrates a thread that links together other notable sites from across Europe; with photographs and analysis, [it] describes how, whether in large cities or villages, market places continue to maintain a crucial position in the local food chain as well as a society’s political life.”

book cover montage from Allan Siegel; photo about the Hunyadi market from 1922 via mandadb.hu

 

More photos about the event:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1KtbjtKB6ZborL1Q9TnYIssXBjz5S8hCg

 

 

Készítette: Jóügy Kft.

Érdekli a vásárcsarnok története? Kíváncsi a csarnok rejtett zugaira? Jöjjön, sétálja körbe velünk a piacot a pincétől a „padlásig”!

A séta során megismerkedhetnek a Hunyadi téri vásárcsarnok történetével, valamint megismerhetik az elképzeléseket és ötleteket, melyek a belső tér felújításával kapcsolatos közösségi tervezés során eddig felmerültek! Vegyen Ön is részt a piac funkcióinak, szolgáltatásainak és környezetének megújításában – barangoljunk és ötleteljünk közösen!

További fotók a Facebook eseményben!

 

Időpontok:

2020.08.15.(szombat) 10:00

2020.08.15.(szombat) 11:30

Találkozási pont: a Csarnok Hunyadi téri főbejárata előtt

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/611467016222484

 

A résztvevők száma limitált, ezért kérjük jelezzék részvételi szándékukat a következő elérhetőségek valamelyikén:

nyarijuli@gmail.com

+36 70 9300 973

 

Készítette: Jóügy Kft.

Augusztusban több programra és eseményre is várják a piaclátogatókat és a lakosokat a közösségi tervezést végzők.

Augusztus 15-én vezetett bejárásra, augusztus 29-én angol nyelvű bejárásra és piknikre, valamint 13-15.30 között magyar nyelven kiderül minden, amit tudni akart a beltéri komposztálásról!

Kövesse az eseményeket Terézváros Facebook oldalán és jöjjön el!

Készítette: Jóügy Kft.

2020

július

Az eddigi nyári hetek az ötletelésről szóltak: a piaclátogatók és a piacon dolgozók június közepétől eddig kérdőívben mondhatták el véleményüket arról, hogy milyen szolgáltatásokra lenne szükségük, milyen fejlesztéseknek örülnének a Hunyadi Csarnokban.

 

A beérkező mintegy 500 válaszból kiválasztottuk azokat, melyek nem igényelnek nagy infrastrukturális változtatást, így megvalósíthatók és kipróbálhatók lesznek az őszi teszt-időszakban.

 

Ezek az ötletek elősegítik, hogy a Hunyadi Csarnok élettelibbé és mindannyiunk számára még kedvesebb hellyé váljon!

 

Megtekinthető:

2020. július 22 - augusztus 15. között.

A szövegbuborékokba hozzászólásokat írhatnak az adott elképzeléssel kapcsolatban és strigulát húzhatnak, hogy tetszik-e a kezdeményezés vagy nem.

 

 

Készítette: Jóügy Kft.

Már az installáláskor kiderül: ehhez a kiállításhoz sokan hozzá fognak szólni. Az elmúlt időszakban készült, a Csarnok közösségi fejlesztésével kapcsolatos kutatás eredményeit bemutató kiállításnak még a felét sem tették fel a falra, mikor már odajöttek a Hunyadiban vásárlók és dolgozók, hogy saját véleményükkel kiegészítsék a falon látható adatokat.

„Legyen tisztább, de maradjon így. Ha nagyon megváltoztatják, eltűnik az aurája és marad egy régi épület, amiben ugyanazt a drága cappuccinót lehet kapni, amit a környéken bárhol.” – az általános vélemény, ami legjobban leírja azt, amit az ide járók szeretnének. Mert bár persze lehetne javítani rajta, azért alapvetően szeretik a Hunyadi hangulatát.

„Igenis elvárható, hogy egy ilyen piacon, ahol az idősektől a legfiatalabbakig mindenki megtalálható, el lehessen menni kezet mosni, ha kell.” – ezt már a mosdók állapotáról mondják többen a piac bejárása közben. Bizony, ez a rész mindenképpen fejlesztésre szorul, ahogy a tisztaság általában egy kevésbé jellemző dolog a Csarnokban. Még!

„Délutánonként már szédelgünk, de sose jövünk rá, hogy mitől - de beszorul a levegő, valamiért a szellőzés nem olyan, huzatot kéne csinálni.” – nagyon fontos tanulsága volt a kutatásnak, hogy a Csarnok, jelenlegi állapotában, nem igazán ad pozitív tapasztalatot. Bent reked a levegő, a parkolás megoldatlan, az árusok nem tudják használni a pincét raktározásra – csak néhány a felemlegetett problémák közül.

A kutatásból kiderült, hogy sem a lakosság, sem az árusok nem igénylik a hatalmas léptékű csarnok-felújítást: nem vágynak extra újításokra, elrugaszkodott megoldásokra. Nem akarnak egy mindent felforgató és megváltoztató felújítást, aminek a végeredménye egy merőben más épületbelső és hangulat lenne. Tiszteletben tartva az építészeti örökséget, az adottságok jobb hasznosítása mellett, a meglévő elemek és az infrastruktúra rendbetételét, felújítását várják - saját szavaikkal élve, átvitt értelemben „csak egy tisztasági festés kell”.

A Hunyadi piac és vásárcsarnok számos olyan adottsággal bír, és már működő, organikusan kialakult gyakorlattal rendelkezik, amelyekre építkezve, ezek jobb kihasználásával és felerősítésével könnyen tud népszerűbb és sikeresebb piaccá válni – azaz nem a nulláról indulva kell kialakítani egy vadiúj piacot.

Az adottságai szerencsések: a vásárcsarnok közelmúltban felújított épülete karakteres, önmagában látványos; van őstermelői piac, amit szeretnek és kellemes hangulatú. A belvárosban, az Oktogon és az Andrássy út szomszédságában, két egyetem közelében, egy gyönyörűen felújított, többfunkciós park mellett helyezkedik el.

A környezettudatosság és a felelős vásárlás, a minőségi alapanyagok iránti igény egyre nagyobb teret nyer, és ez sokakat vonz a termelői piacokra. A Hunyadi piacon is egyre több az ilyen szellemben vásárló - ez egy olyan lehetőség, amit jobban ki kell aknázni, nemcsak az őstermelői részen, hanem a csarnokban is.

Van ugyanis egy lokális kötődés a lakosok körében - szeretik a kerületet, követik a helyi híreket, eseményeket, érdekli őket, hogy mi történik körülöttük - törődnek a szűkebb környezetükkel. Szeretik, hogy a Hunyadi piac és vásárcsarnok egy kevésbé frekventált és kicsi piac, ami növeli a helyi-érzetet. A piacot úgy élik meg, hogy az a "miénk" - egy közösség, ahova tartoznak. Ismerik az eladókat, valamennyire ismerik a többi vásárlót. A kutatás alapján ezt a kötődést, a helyi-érzetet érdemes fokozni a piac kapcsán.

A kutatást elmúlt hónapban folytattuk rengeteg, fél-egy órás személyes vagy videohívásos interjút készítve a piachoz kapcsolódó csoportokkal - fenntartókkal, árusokkal, lakossági vásárlókkal és civil szervezetekkel. Az interjúk segítségével arra kerestük a választ, hogy az itt dolgozók és az itt vásárlók hogyan viszonyulnak a piachoz jelenlegi állapotában, min változtatnának, a közelgő fejlesztés milyen félelmeket ébreszt bennük és milyen lehetőséget látnak benne. Az árusokat elvittük más piacokra is, afféle tanulmányútra, de a Hunyadi Csarnokban is tartottunk vezetett bejárást különleges csoportoknak, például gyerekeknek, vakoknak és gyengénlátóknak vagy éppen nyugdíjasoknak.

A kutatást a Terézvárosi Önkormányzat megbízásából a meet ügynökség és a Jóügy Kft. végezte.

Megtekinthető:

2020. július 10-22. között.

A kutatás folyamatát és eredményeit személyesen is bemutatják az interjúkat készítő szakemberek 2020. július 18-án, szombaton 10.00-kor.

A kutatás eredményeit bemutató kiállítás után egy, más piacokon található jó gyakorlatokat, ötleteket bemutató kiállítás kerül ki, ahol az arra járók szavazhatnak is és új ötleteket is bedobhatnak majd a közösbe!

2020

június

A Hunyadi téri vásárcsarnok belső felújítását, a szolgáltatások fejlesztését a helyiek igényeit figyelembe véve tervezi az önkormányzat. Június 12-én délelőtt például óvodások és a kerületi nyugdíjasok egy csoportja mondhatta el, mit szeretnének látni, használni a piacon.

 

Péntek délelőtt mindig nagy a nyüzsgés a csarnokban, most pedig egy óvodásokból álló csoport és a Benczúr utcai nyugdíjasklub tagjai is a vásárlók közé vegyültek, hogy vezetőikkel körbejárják a standokat és jól átbeszéljék, milyen ötleteik, igényeik vannak.

 

A Fasori Kicsinyek Óvodájából érkezett csapatot Csikai Mária, a közösségi tervezéssel megbízott Jóügy Kft. munkatársa vezette, aki arról is megkérdezte a kis kosarakkal felszerelkezett gyerekeket, tudják-e, mit csinál a piacfelügyelő, Mészáros László, aki ezúttal az időseket vezette körbe?

 

 

A kicsik besegítettek a rakodásban is

 

„Őrzi a piacot. Vigyáz a rendre. Fejleszti a dolgokat. Kamerával nézi a lopósokat…” – jöttek a jobbnál jobb válaszok az ovisoktól, akik az áru útját járták be a csarnok ódon falai között. Az utcán még egy furgonnal tejterméket szállító fiatalembernek is lelkesen segítettek üres dobozokat pakolni, cserébe kipróbálhatták a gurulós kiskocsit. A zöldséges standnál kiderült, hogy a belvárosi srácok közül páran úgy gondolják, hogy nálunk terem az ananász és a citrom is, de azok, akik a nagymama kertjében sokat időznek, most ügyesen sorolták a hazai idény-gyümölcsöket a cseresznyét és az epret. Beszélgetés közben kiderült, hogy jól tudják, miért kéne kevesebb nylonzacskót használni, ezt például a házhoz szállítást végző árusokkal is megosztották.

 

„Kéne még a piacra játszóház, meg hinta, meg valami kis szék, hogy mi is elérjük a pultokat” – sorjáztak a jogos kívánságok a kicsik részéről, akik óriási lelkesedéssel vettek részt a közösségi tervezésben, még, ha ők még nem is tudják, hogy mi az.

 

 

Bárki elmondhatja, leírhatja véleményét

 

A terézvárosi nyugdíjasok Mészáros László piacfelügyelőnek idézték fel évtizedekkel korábbi emlékeiket a Hunyadi téri csarnokról. Ők még látták a hátsó részen a Lacipecsenyést, a tejest, a hentest. „Nagyon jó lenne, ha megint működne itt KÖZÉRT, ahol mindent kapni, meg fűszeres, virágárus, és az újságost is hiányoljuk, meg a lottózót” – fogalmazódtak meg az igények. Többen felvetették, hogy alapvető a tiszta és elérhető illemhely is a piacon és az idősebb, nehezen mozgó korosztály néhány padnak is nagyon örülne, hogy a vásárlásban megfáradva kicsit leülhessenek.

 

Mint azt Csikai Máriától megtudtuk, a közösségi tervezés keretében az előttünk álló hetekben, hónapokban munkatársaik kérdőívek kitöltésével, interjúk készítésével és különleges csoportok (mint az óvodások és az idősek) fogadásával igyekeznek összegyűjteni az emberek véleményét, kéréseit. Mindez ahhoz segít majd, hogy a Hunyadi téri csarnok belülről is az itt élők és az ide rendszeresen eljárók igényeit figyelembe véve újulhasson meg. Olyan hely legyen a piac, ahova szívesen járunk!

 

Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/képszerk.hu

 

Séták különleges csoportoknak

 

A Hunyadi téri vásárcsarnok és termelői piac közösségi bevonással történő fejlesztése első fázisának végéhez érkezik június-július fordulóján. Terézváros önkormányzatának munkatársai online, helyszíni kérdőívezéssel, valamint különleges csoportokat megszólító sétákon gyűjtik az ötleteket a csarnok belső megújításához. Június 12. és július 3. között az önkormányzat munkatársai személyesen, valamint online is gyűjtik a piacot használók, illetve a csarnokban dolgozók véleményét, tapasztalatait. A különleges csoportokkal megvalósuló „bejárások” révén megismerhető lesz az eltérő lakossági csoportok véleménye, tapasztalatai. Lesznek séták mozgáskorlátozottak és látássérültek számára, de gyerekeknek és időseknek is, hogy kiderüljön, a speciális igényű csoportok számára hogyan tehető élménnyé a csarnokba járás. A begyűjtött információk alapján a tervezés második fázisában már konkrét ötleteket és miniakciókat dolgoznak ki a szakemberek a lakosság bevonásával. „A piac felújítása során mindenképpen szeretnénk megismerni azoknak a véleményét is, akikről sokszor elfeledkeznek. Vajon hogyan látja a csarnokot egy óvodás, egy mozgáskorlátozott vagy egy hallássérült ember? Milyen problémákkal szembesül egy látássérült, amikor vásárolni megy a piacra? Hogyan tudjuk megkönnyíteni az életüket? A séták során ezekre a kérdésekre remélünk válaszokat kapni, amelyek később segítségünkre lesznek a tervezésben” – mondja Temesvári Szilvia alpolgármester. A különleges csoportok mellett minden, a piacot rendszeresen használó, illetve a csarnokban dolgozó véleményére, igényeire kíváncsi az önkormányzat.  Ezek megosztásában egy kérdőív segít, amelyet online a bit.ly/piackerdoiv címen tölthetnek ki. A személyes véleménynyilvánításra minden pénteken és szombaton 8 és 14 óra között van lehetőség: az önkormányzat munkatársai a Hunyadi téri csarnoknál várják azon lakosokat, akik részt kívánnak venni az ötletelésben.

 

 

Sétáljon és ötleteljen velünk!

 

Minden pénteken vezetett sétát szervezünk, amelyre várjuk az érdeklődők jelentkezését. A csoportok létszámát 10 főben korlátoztuk, ezért előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken

 

Kiket és mikor várunk:

 

Június 19., péntek, 9 óra: 7 éven aluli gyerekek kísérővel Június 26., péntek, 9 óra: 7 és 15 év közötti gyerekek kísérővel Június 26., péntek, 11 óra: mozgáskorlátozottak (kézi hajtású és elektromos kerekesszékkel közlekedők jelentkezését is várjuk) Július 3., péntek, 9 óra: hallássérültek Július 3., péntek, 10 óra: látássérültek

A találkozó helyszíne: a Hunyadi téri csarnok főbejárata (a Hunyadi tér felől)

A Hunyadi téri vásárcsarnok és termelői piac közösségi bevonással történő fejlesztése első fázisának végéhez érkezik június-július fordulóján. Terézváros Önkormányzatának munkatársai online, illetve helyszíni kérdőívezéssel, valamint különleges csoportokat megszólító sétákon gyűjtik az ötleteket a csarnok belső megújításához.

A Hunyadi téri csarnok és piac fejlesztése közösségi bevonással valósul meg, amelynek első fázisában (június 12. és július 3. között) az önkormányzat munkatársai személyesen és online is gyűjtik a piacot használók, illetve a csarnokban dolgozók véleményét, tapasztalatait. A különleges csoportokkal megvalósuló “bejárások” révén megismerhető lesz a különböző lakossági csoportok véleménye, tapasztalatai. Lesznek séták mozgáskorlátozottak és látássérültek számára, de gyerekeknek és időseknek is, hogy kiderüljön, hogy a speciális igényű csoportok számára hogyan tehető élménnyé a csarnokba járás.

A begyűjtött információk alapján a tervezés második fázisában már konkrét ötleteket és mini akciókat dolgoznak ki a szakemberek a lakosság bevonásával.

 

“A piac felújítása során mindenképpen szeretnénk megismerni azoknak a véleményét is, akikről sokszor elfeledkeznek: vajon hogyan látja a csarnokot egy óvodás, egy mozgáskorlátozott vagy egy hallássérült ember? Milyen problémákkal szembesül egy látássérült, amikor vásárolni megy a piacra? Hogyan tudjuk megkönnyíteni az életüket? A séták során ezekre a kérdésekre remélünk válaszokat kapni, amelyek később segítségünkre lesznek a tervezésben”  - mondja Temesvári Szilvia alpolgármester.

 

A különleges csoportok mellett minden, a piacot rendszeresen használó, illetve a csarnokban dolgozó ember véleményére, igényeire kíváncsi az önkormányzat. Ezek megosztásában egy kérdőív segít, amelyet online a bit.ly/piackerdoiv címen tölthetnek ki. A személyes véleménynyilvánításra minden pénteken és szombaton 8 és 14 óra között van lehetőség: az önkormányzat munkatársai a Hunyadi téri Csarnoknál várják azon lakosokat, akik részt kívánnak venni az ötletelésben.

 

Készítette: Jóügy Kft.

 

Sétáljon és ötleteljen velünk!

 

Minden pénteken vezetett sétát szervezünk, amelyre várjuk az érdeklődők jelentkezését. A csoportok létszámát 10 főben korlátoztuk, ezért előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken:

https://bit.ly/tematikus-seta

 

Kiket és mikor várunk:

 

Június 19., péntek, 9 óra: 7 éven aluli gyerekek kísérővel

 

Június 26., péntek, 9 óra: 7 és 15 év közötti gyerekek kísérővel

 

Június 26., péntek, 11 óra: mozgáskorlátozottak (kézi hajtású és elektromos kerekesszékkel közlekedők  jelentkezését is várjuk)

 

Július 3., péntek, 9 óra: hallássérültek

 

Július 3., péntek, 10 óra: látássérültek

 

Találkozó helyszíne: a Hunyadi téri Csarnok főbejárata (Hunyadi tér felől)

 

2020

május

Megújul a Hunyadi téri csarnok Terézvárosban! A városszerte ismert piacot közösségi bevonással fejleszti az önkormányzat: a piacot látogatók, az árusok, civil és szakmai szervezetek, valamint önkormányzati intézmények egyaránt részt vehetnek a piactereinek és szolgáltatásainak fejlesztésébe, tervezésébe.

 

Közösségi részvétellel fejleszti Terézvárosban a Hunyadi téri csarnok és piac területét az önkormányzat. A bevonás már májusban elindult, melynek során először személyes beszélgetéssel ismerkednek majd az ide járó, itt dolgozó lakosokkal az önkormányzat munkatársai. Ezt követően, júniusban, online és élőszavas kérdőívezés következik majd. Ebből a kettőből végül a remények szerint összegyűlik annyi ötlet és javaslat, hogy a második fázisba léphessen a fejlesztés.

 

A második fázisban közös ötletelésre hívja majd az önkormányzat azokat, akik szeretnének részt venni a piac szolgáltatásainak fejlesztésében és előre meghatározott célcsoportokkal be is járják majd a piac területét, hogy minél több új ötlet kerüljön bele a kalapba, amiből aztán közösen választhatunk majd, mi valósuljon meg. Ezt követően, a kutatás összegzése és a javaslatok megtétele után néhány kisebb beavatkozással tesztelik is majd a legnépszerűbb javaslatokat.

 

„Imádom a Hunyadi téri piacot, ha tehetem, minden szombaton itt találkozom a barátaimmal. Bevásárlunk közösen, aztán iszunk egy kávét a téren. – mondta Temesvári Szilvia, a kerület környezetvédelemért felelős alpolgármestere. – Kincsünk a piac Hunyadi tér aktivistaként és közösségi tértervező szakemberként is az a véleményem, egy ilyen típusú beruházás előtt mindenképpen fel kell térképezni a használók, azaz a terézvárosiak véleményét.”

 

A Hunyadi téri csarnok és piac tereinek és szolgáltatásainak fejlesztése már májusban elindul és tart egészen decemberig, amikorra az önkormányzatnak kezében lesz egy olyan fejlesztési terv, amely a piacot használó közösség kéréseit, ötleteit, javaslatait is tartalmazza. A projektben az önkormányzat partnere a Jóügy Kft. és a meet Consulting Agency.

 

Készítette: Jóügy Kft.

2018

november

Valódi ékszerdoboz lett, biztonságos, rugalmas borítással, vidám, színes felületekkel, 21. századi építészeti megoldásokkal.
Valódi ékszerdoboz lett, biztonságos, rugalmas borítással, vidám, színes felületekkel, 21. századi építészeti megoldásokkal.

Teljesen megújult, színes játékokkal berendezett udvart vehettek birtokba november 21-én a Szív Óvodába járó gyerekek. A tervezésénél a szakemberek valamennyi adottságot maximálisan kihasználva egy rendkívül izgalmas, sokszínű tartalommal megtöltött teret álmodtak papírra. A játszóudvar egy valódi ékszerdoboz lett biztonságos, rugalmas borítással, vidám, színes felületekkel, 21. századi építészeti megoldásokkal. A 85 millió forintos költség mellett a belső térre további 10 millió forintot költött az önkormányzat.

 

Tervező: Marcus Bt., Varga Kata építészmérnök és Megyesi Tünde kertészmérnök

Összköltség: 85 millió forint

Átadás: 2018. november 21.

 

2018

október

Zöldebb lett a Nyugati tér
Zöldebb lett a Nyugati tér

A 2015-ben több mint félmilliárd forintos ráfordítással felújított tér további csinosítására fordított 23,5 millió forintos fejlesztés hatvan százalékban a terézvárosi önkormányzati forrásból, negyven százalékban a főváros TÉR_KÖZ II pályázatán elnyert támogatásból valósult meg.

 

Látványos változást jelent a kerület kapujául szolgáló téren, hogy a rekonstrukció során kialakított üldögélésre alkalmas részre virágládák és új, fából készült ülőfelületek kerültek. Az oldalfalra rögzített virágrácsra futtatott borostyán pedig zöldfallá változtatta a kőfelületet.

 

A téren karakteres dekoratív elemként jelennek meg a lineárisan elhelyezett egyedi növénykandeláberek.

 

A növényládákba újonnan ültetett jó várostűrő, örökzöld, télizöld és virágos növények – téli jázmin, fűzlevelű madárbirs, nagy meténg, örökzöld lonc, japán kövérke, édes tüdőfű, veronikacserje, puszpáng – szebbé, színesebbé és vidámabbá teszik Terézváros legnagyobb átmenő forgalmú közterét.

2018

szeptember

Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők
Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők

Kényelmes, letisztult stílusú, nyugalmat árasztó egységes arculatú betegvárók, korszerű vizsgálók, környezettudatos energetikai, gépészeti korszerűsítések, megújuló beteghívó és informatikai rendszer fogadja Terézváros lakóit a háziorvosi rendelőkben az önkormányzat 2017-ben elindított kétéves egészségügyi fejlesztési programjának befejezését követően. Az önkormányzat az öt háziorvosi rendelő összértékében 380 millió forintot meghaladó rekonstrukciójának fedezetét saját forrásaiból teremtette meg.

 

Budapesten egészen bizonyosan, de talán az országban is egyedülálló, hogy egy adott városrészben minden háziorvos azonos körülmények között, egységes arculatú és berendezésű, kényelmes és színharmóniájában nyugalmat árasztó várókban, korszerűen felszerelt vizsgálóhelyiségekben fogadhatja betegeit. A terézvárosi önkormányzat ezen döntése mögött az az alapelv állt, hogy minden kerületben élő lakóját egyforma magas színvonalú egészségügyi alapellátás illeti meg.

 

2018 szeptember 18-án Szív utca 16. alattit , 71 millió forintból megszépített háziorvosi rendelőt vehették az ott dolgozó orvosok és betegeik birtokba. A Szondi utca 11.-ben pedig decemberben adják át a 80 millió forintos keretösszegből felújított rendelőket.

 

A teljes rekonstrukció a gépészeti és elektromos rendszerek felújítását, a burkolatok, nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok, a mellékhelyiségek, azt ott dolgozók munkakörülményeit javító helyiségek, orvosi szobák, öltözők, teakonyhák rendbetételét, valamint a komfortérzetet nagymértékben befolyásoló, s nem mellékesen gazdaságosabb, energiatakarékos komplett hűtő-fűtő rendszert kiépítését foglalja magában. A felsoroltakon túl az önkormányzat mindenhol modern elektronikus beteghívórendszert alakíttatott ki, korszerű, elektromosan állítható vizsgálóágyakat vásárolt és a kor követelményeinek eleget téve, az intézményekben a vezeték nélküli internetelérhetőséget is biztosította. A háziorvosi rendelők akadálymentesítése is megtörtént, ezenkívül elkészült minden tájékoztató szöveg, információs tábla Braille-írásos változata is.

2018

május

Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők
Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők

Kényelmes, letisztult stílusú, nyugalmat árasztó egységes arculatú betegvárók, korszerű vizsgálók, környezettudatos energetikai, gépészeti korszerűsítések, megújuló beteghívó és informatikai rendszer fogadja Terézváros lakóit a háziorvosi rendelőkben az önkormányzat 2017-ben elindított kétéves egészségügyi fejlesztési programjának befejezését követően. Az önkormányzat az öt háziorvosi rendelő összértékében 380 millió forintot meghaladó rekonstrukciójának fedezetét saját forrásaiból teremtette meg.

 

Budapesten egészen bizonyosan, de talán az országban is egyedülálló, hogy egy adott városrészben minden háziorvos azonos körülmények között, egységes arculatú és berendezésű, kényelmes és színharmóniájában nyugalmat árasztó várókban, korszerűen felszerelt vizsgálóhelyiségekben fogadhatja betegeit. A terézvárosi önkormányzat ezen döntése mögött az az alapelv állt, hogy minden kerületben élő lakóját egyforma magas színvonalú egészségügyi alapellátás illeti meg.

 

2018 májusában az Eötvös utca 4.-ben lévő, 75 millió forintból megszépített háziorvosi rendelőt, a 71 millió forintos ráfordítással renovált Szív utca 16. alattit 2018. szeptember 18-án vehették az ott dolgozó orvosok és betegeik birtokba. A Szondi utca 11.-ben pedig decemberben adják át a 80 millió forintos keretösszegből felújított rendelőket.

 

A teljes rekonstrukció a gépészeti és elektromos rendszerek felújítását, a burkolatok, nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok, a mellékhelyiségek, azt ott dolgozók munkakörülményeit javító helyiségek, orvosi szobák, öltözők, teakonyhák rendbetételét, valamint a komfortérzetet nagymértékben befolyásoló, s nem mellékesen gazdaságosabb, energiatakarékos komplett hűtő-fűtő rendszert kiépítését foglalja magában. A felsoroltakon túl az önkormányzat mindenhol modern elektronikus beteghívórendszert alakíttatott ki, korszerű, elektromosan állítható vizsgálóágyakat vásárolt és a kor követelményeinek eleget téve, az intézményekben a vezeték nélküli internetelérhetőséget is biztosította. A háziorvosi rendelők akadálymentesítése is megtörtént, ezenkívül elkészült minden tájékoztató szöveg, információs tábla Braille-írásos változata is.

2017

szeptember

Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők
Egységes arculatú, korszerűen felszerelt rendelők

Kényelmes, letisztult stílusú, nyugalmat árasztó egységes arculatú betegvárók, korszerű vizsgálók, környezettudatos energetikai, gépészeti korszerűsítések, megújuló beteghívó és informatikai rendszer fogadja Terézváros lakóit a háziorvosi rendelőkben az önkormányzat 2017-ben elindított kétéves egészségügyi fejlesztési programjának befejezését követően. Az önkormányzat az öt háziorvosi rendelő összértékében 380 millió forintot meghaladó rekonstrukciójának fedezetét saját forrásaiból teremtette meg.

 

Budapesten egészen bizonyosan, de talán az országban is egyedülálló, hogy egy adott városrészben minden háziorvos azonos körülmények között, egységes arculatú és berendezésű, kényelmes és színharmóniájában nyugalmat árasztó várókban, korszerűen felszerelt vizsgálóhelyiségekben fogadhatja betegeit. A terézvárosi önkormányzat ezen döntése mögött az az alapelv állt, hogy minden kerületben élő lakóját egyforma magas színvonalú egészségügyi alapellátás illeti meg.

 

Elsőként 2017 szeptemberében bruttó 63 millió forintos ráfordítással a Szondi u. 49.-ben található rendelő készült el, amelyet decemberben, a – 84 millió forintból felújított – hat háziorvosi rendelésnek otthont adó Bajcsy-Zsilinszky út 33.-ban lévő épületrész átadása követett.

 

A teljes rekonstrukció a gépészeti és elektromos rendszerek felújítását, a burkolatok, nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok, a mellékhelyiségek, azt ott dolgozók munkakörülményeit javító helyiségek, orvosi szobák, öltözők, teakonyhák rendbetételét, valamint a komfortérzetet nagymértékben befolyásoló, s nem mellékesen gazdaságosabb, energiatakarékos komplett hűtő-fűtő rendszert kiépítését foglalja magában. A felsoroltakon túl az önkormányzat mindenhol modern elektronikus beteghívórendszert alakíttatott ki, korszerű, elektromosan állítható vizsgálóágyakat vásárolt és a kor követelményeinek eleget téve, az intézményekben a vezeték nélküli internetelérhetőséget is biztosította. A háziorvosi rendelők akadálymentesítése is megtörtént, ezenkívül elkészült minden tájékoztató szöveg, információs tábla Braille-írásos változata is.

 

Megújult az épület, új sportudvart kaptak a gyerekek
Megújult az épület, új sportudvart kaptak a gyerekek

A terézvárosi önkormányzat több mint 150 millió forintos ráfordítással újította fel a Fasori Kicsinyek Óvodájának otthonául szolgáló patinás épületet és alakította ki az új játszóudvart.

 

A felújítás közösségi kezdeményezésre indult, az óvodába idejáró gyermekek szülői felajánlották, hogy segítenek megtervezni az új játszó- és sportudvart. Az ügynek megnyerték a társasház lakóit is, a beruházás így bővült ki az épület homlokzatának és a tetőjének felújításával, amelynek költségeihez a lakók 10 millió forinttal járultak hozzá. A rekonstrukció során a négy homlokzati fal felújítása mellett kicserélték a tetőhéjazatot és a bádogosszerkezetet is, új ablakokat, valamint a belső felújítási munkálatok keretében új padlóburkolatokat kapott az épület. Teljes egészében megújultak az óvoda tornaszobájának a felszerelései is.

 

Az önkormányzat az első udvarban új, nem mérgező növények telepítésével díszkertet alakíttatott ki, az udvart határoló kerítés, valamint a lépcső is megújult, továbbá az udvar új világítóberendezést kapott. Az elbontott kerti építmény helyére egy olyan, óvodás gyermekeknek kifejlesztett 6x12 méteres műfüves ovifocipálya épült, ahol a gyerekeket a nyári erős napsugárzás ellen egy speciális árnyékoló álcaháló védi. Az új, színes öntöttgumi burkolatú udvar a részben felújított, részben újonnan beszerzett játékeszközök körüli ütéscsillapító rétegeknek köszönhetően nemcsak szebb, de biztonságosabb is lett.

 

alt text

 

Tervező: Incze MártaKurai Gyula és Varga Kata (kertész)
Kivitelező: Hufer Bau Kft., épület, Bástya Millenium Zrt., kert
Átadás: 2017. szeptember 12.

 

2017

május

Mesevilág született a gyerekeknek
Mesevilág született a gyerekeknek

Mintegy 200 millió forintos költséggel, az önkormányzat saját forrásaiból újjáépített játszó- és közösségi teret hozott létre 2017 tavaszán a Benczúr kertben.

A tervezők fontosnak gondolták, hogy a páratlan műemléki környezethez hasonlóan egyedi, különleges játszótér szülessen. Az ország egyik legjobbjának tartott játszótérépítője által megálmodott, tervekben megfogalmazott, majd megalkotott díszítések, figurák valósággal elkápráztatták a gyermekeket.

A gondosan végigvitt közösségi tervezés során arra törekedtek, hogy az önkormányzat eredeti elképzelései és a környéken élők által megjelenített igények között összhangot teremtsenek. Igyekeztek úgy megoldani a tér elrendezését, hogy a legkisebbek és a nagyobbak játékútvonalai valamelyest elkülönüljenek. Éppen ezért, a homokozó mellett kapott helyet a baba-mama hinta és idekerültek a kisebb játékok is. A tér túloldalán helyezkedik el a nagyobbak birodalma, a vár és a körbejárhatóvá tett mesedomb. A kamaszokat és a felnőtteket érinti, hogy az önkormányzat a park egész területén az ingyenes wifiszolgáltatásról is gondoskodott. A szülőkre gondolva, az összes játék közelében ülőhelyeket helyeztek el.

A tér hátsó, csendesebb zugában kihelyezett padokkal és asztalokkal pedig egy minden korosztály számára kellemes pihenőhelyet alakítottak ki. A pelenkázóval ellátott mosdókat is magában foglaló esővédő is ezen a részen található. A tér szerkezete alatt a vezetékes víz- és csatornarendszer kiépítésekor gondosan ügyeltek arra, hogy a vezetékek minden növényt és gyökeret elkerüljenek. Az egész kertben sok száz növényt és a beteg fák helyett újakat ültettek, a biztonságot pedig a térfigyelő kamera és a megújított közvilágítás biztosítja.

Tervező: Kert-Vonal Tervező Stúdió – Papp Katalin
Kivitelező: ÉKISZ Kft.
Átadás: 2017. május 23.

 

Új műszerek a kerületiek jobb ellátásáért
Új műszerek a kerületiek jobb ellátásáért

A terézvárosi önkormányzat 2017-ben elkezdett kétéves egészségügyi programjának megvalósításával az elmúlt évtizedek legnagyobb léptékű orvostechnikai, diagnosztikai műszerbeszerzését hajtja végre.

 

2017-ben a TESZ és az önkormányzat által – egyharmad, kétharmad arányban – közösen finanszírozott, összesen 108 millió forintból megvalósított programon belül többek között sor került egy új digitális mammográf, csúcskategóriás ultrahang-berendezés beszerzésére, továbbá a szakrendelő sebészeti műtőlámpával, sterilizáló berendezéssel, elektromos vérzéscsillapító késsel, laboratóriumi vérvételi székkel, a mágnesmatraccal és masszázsszékkel, valamint korszerű fül- és gégevizsgáló eszközökkel is gyarapodott. 

 

Az elavult műszerek cseréje, a korábban hiányzó, a gyógyító munka hatékonyságát, a gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását segítő berendezések és eszközök beszerzési programja 2018-ban is folytatódik. Első elemeként tavasszal a látótér vizsgálatára szolgáló korszerű, nagy értékű komputeres berendezéssel gazdagodott a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat.

 

2016

december

Új intézménnyel gazdagodott a kerület
Új intézménnyel gazdagodott a kerület

A sportolási lehetőségek Terézvárosban tapasztalható hiányán javít a Rózsa utca 50.-ben 110 millió forintos ráfordítással kialakított SportPont, ahol a kerületben élőknek sokféle sporttevékenységre nyílik alkalmuk. A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. által működtetett több mint ötszáz négyzetméter alapterületű, szakértő személyzettel ellátott intézményt tanítási időben a terézvárosi diákok, délután és hétvégén pedig a terézvárosiak használhatják.

 

Tervező: Catchdesign Kft. – Kecskés Imre

Kivitelező: Épkomplex Kft.

Átadás: 2016. december 5.

2016

szeptember

Eredeti szépségében
Eredeti szépségében

A Játékvár Óvoda Lendvay utcai villaépületének felújítása a terézvárosi önkormányzat intézményi rekonstrukciós programján belül valósult meg. Az alig több mint öt hónapig tartó 110 millió forintos nagyberuházás különlegessége, hogy a szakrestaurátorok eredeti szépségében állították helyre az épület 1923–24-es bővítésekor levakolt, ezáltal évtizedeken át „láthatatlanná” vált 160 négyzetméteres neoreneszánsz stílusú festett díszítményét.

 

A beruházás megkezdését a szokásos eljáráson túl építéstörténeti tudományos kutatás előzte meg, Incze Márta építész munkatársaival több hónapos nyomozást folytatott annak érdekében, hogy a Gresham-palotát megálmodó, Várfalvi Quittner Zsigmond által Strasser Sándor terménykereskedőnek tervezett impozáns villaépület a meglévővel azonos elemekről vett minta alapján a hiányzó, tönkrement részletek újragyártásával, a falfestmény restaurálásával hitelesen, az építésztörténeti értékek megőrzésével újuljon meg.

 

A rekonstrukció során a nevezetes díszítményen túl valamennyi homlokzat, az erkélyek, a tető, a kerítés is megújult, az óvodaépület nyílászáróit és felújították, és ahol szükséges volt kicserélték az ablakpárkányokat, a bádogelemeket, s mintegy ráadásként az előkert is növények telepítésével, frissítésével szebbé és rendezettebbé vált. Az önkormányzat, annak ellenére, hogy csupán az épület egy részének tulajdonosa – társasházi forrás igénybevétele nélkül –, az értékteremtő beruházás összes költségét egymaga finanszírozta.

 

alt text

 

Tervező: Incze Márta
Kivitelező: Bástya Millenium Zrt.
Átadás: 2016. szeptember 9.

 

2016

augusztus

Teljes felújítás a centenáriumi tanévre
Teljes felújítás a centenáriumi tanévre

Közel 400 millió forintból valósult meg 2016-ban a centenáriumi tanévét ünneplő Bajza Utcai Általános Iskola szecessziós épületének teljes felújítása.

 

A kivitelezés megkezdését komoly levéltári kutatómunka előzte meg, az építkezés során mindvégig szigorúan az eredeti terveket követték. A régi, elkorhadt, eldeformálódott ablakok helyére egyedileg gyártott, energetikailag korszerű, fokozott hőszigetelésű és légzárású faablakok kerültek. A nyílászárók cseréje a rekonstrukció egyik legdrágább, mintegy 100 millió forintba kerülő része volt. A beruházás kiterjedt a tető, a külső és belső homlokzatok felújítására, a homlokzati díszek restaurálására is, így az Országház előtti Kossuth-szoborcsoport egykori alkotója, Horvay János szobrászművész által készített, a magyar mondavilág alakjait ábrázoló féldomborművek is visszanyerték régi szépségüket.

 

Az építészeti örökség megőrzésén túl nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az iskola belül is korszerűbbé, kényelmesebbé, otthonosabbá váljon. Az aula kiépítésével új közösségi teret hoztak létre, az ebédlő befogadóképességének növelésével kulturáltabbá és gyorsabbá tették az étkeztetést. A digitális hálózat megújítása, új végpontok kiépítése lehetőséget ad mind a kapacitás, mind az adatátviteli sebesség növelésére.

 

Karácsonyi ajándékként egy minden igényt kielégítő természettudományi szaktantermet bocsátottak a diákok és a tanárok rendelkezésére. A beruházás a sportudvar 2017 tavaszára befejezett felújításával ért véget.

 

alt text

 

Tervező: Incze Márta
Kivitelező: Bástya Millenium Zrt.
Átadás: 2016. augusztus 27.

 

2015

október

Megújulás harminc év változatlanság után
Megújulás harminc év változatlanság után

A 2015-ös év legnagyobb terézvárosi beruházása a Nyugati tér megújítása volt. A rekonstrukció a főváros, Terézváros és a Skála-Metró Ingatlanhasznosító Kft. példaértékű együttműködésével valósult meg. Az 509 millió forintos beruházás forrásainak legnagyobb részét, 295,5 millió forintot TÉR_KÖZ I. pályázatán keresztül a főváros biztosította, Terézváros önkormányzata saját költségvetéséből 184 millió, a Skála-Metró csaknem 30 millió forinttal járult hozzá a költségekhez. Harmincévnyi változatlanságot követően a felújítás után egy világosabb, levegősebb, zöldebb teret kaptak a budapestiek.

 

Az építkezés során a kivitelező mintegy 3300 négyzetméter térburkolatot bontott fel, közel 600 köbméternyi törmelék keletkezett. Több mint 1300 növényt ültettek a növénykazettákba. A TÉR_KÖZ II. pályázaton elnyert 14 millió forintot a tér további zöldesítésére és utcabútorok telepítésére fordították.

 

A korábban, lényegében az egész teret uraló lépcsősor jóval keskenyebb és rövidebb lett, egyidejűleg a tér több mint 400 négyzetméterrel növekedett. A járólépcső mellett kialakítottak egy úgynevezett kiülős lépcsősort. Az új burkolatnak köszönhetően jóval világosabb lett a Nyugati tér, amelynek gépészete is teljesen megújult, beleértve a vízjátékot és a budapestiek kedvelt találkozóhelyét, a forgóórát.

 

Tervező: M-Teampannon Kft.
Kivitelező: COLAS Zrt.
Átadás: 2015. október 7.

2014

szeptember

Három új csoportszobával bővült az intézmény
Három új csoportszobával bővült az intézmény

Több mint kétszáznyolcvanmillió forintból újult meg a Munkácsy Mihály utcai Mesevilág Óvoda. A felújítás költségeinek mintegy kétharmadát a terézvárosi önkormányzat az Új Széchenyi terv Regionális Operatív Programok keretében a közoktatási intézményfejlesztési pályázaton elnyert vissza nem térítendő támogatásból fedezte, a hiányzó összeget pedig maga teremtette elő. Az épület rekonstrukcióját követően új csoportszobákkal és tornateremmel is bővült az intézmény.

 

Az elavult és túlzsúfolt intézmény felújítása során a földszintes épületre új szintet építtetett az önkormányzat. A teljes gépészeti felújítás mellett egy korszerű tornaterem kialakítására, a nyílászárók teljes cseréjére, valamint az épület akadálymentesítésére és energetikai korszerűsítésére is sor került. Ezenkívül az óvoda három új csoportszobával bővült és új berendezéseket, felszereléseket is kapott. A bővítés az eddigi 106 mellett további 60 kisgyermek elhelyezését teszi lehetővé, az óvoda immáron a kor követelményeinek eleget tevő, színvonalas környezetben fogadhatja a kicsinyeket.

2013

október

A zenepalotához méltó környezet
A zenepalotához méltó környezet

A Zeneakadémia 2013. október 22-ei megnyitóünnepségére időzítve vehették birtokba Terézváros új közterét is a kerületiek. A Liszt Ferenc tér Zeneakadémia előtti, korábban meglehetősen forgalmas, a járókelők által nehezen használható része szabadtéri rendezvények befogadására is alkalmassá vált. A kormány határozott a tér átépítésének finanszírozásáról a Zeneakadémia rekonstrukciójához kapcsolódóan, és támogatta Terézváros önkormányzatát abban, hogy a Liszt Ferenc tér e hangsúlyos pontja is szerethető, élhető tér lehessen a világszínvonalon felújított zenepalotához illeszkedő kialakítással.

 

A teret lezárták a forgalom elől, a Király utca irányában néhány méterrel kiszélesítették. A Zeneakadémia főbejárata elé félkörívben kinyúló, szőnyegszerű díszburkolat került, kiemelve az épület jelentőségét. A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében a Zeneakadémia választotta ki, és a munkálatokat is az intézmény műszaki részlege felügyelte.

 

Tervező: Geum Műterem Kft. – Csontos Csenge (utolsó munkája) és Gyüre Borbála
Kivitelező: Laki–KÉSZ Konzorcium
Átadás: 2013. október 2.

2012

december

19. századi hangulat – 21. századi színvonal
19. századi hangulat – 21. századi színvonal

December másodikán vehetik ismét birtokba Terézváros lakói a megújult és megszépült Hunyadi teret. A négy hónapig tartó felújítási munkálatok után immár egy európai színvonalú, stílusában és színvilágában a közvetlen építészeti környezetével – a Hunyadi téri csarnokkal – harmóniában álló, gyepesített parkot ad át az önkormányzat.

A 2012-ben elfogadott, a tér revitalizációját szem előtt tartó tervkoncepció változtatott a három évvel korábban készült felújítási terv merev gondolkodásmódján, és egy lágyabb vonalvezetésű, új látványi, tartalmi és formai elemekkel bővített park kialakítása mellett foglalt állást. Koncerteknek helyet adó zenepavilon, fény- és vízjátékkal ellátott vízmedence, új padok és bokrok, valamint virágos növénysor is várja a téren pihenni és sétálni vágyókat.

A park új térkő burkolata összhangba került a – Cziegler Győző tervei alapján – 1897-ben elkészült csarnok színvilágával, de az egész tér is annak karakterét és architektúráját követi, igazodik az építési környezet klasszicista stílusához. „Egy olyan teret adunk át a városrészben élőknek, amely idézi a környező épületekben fellelhető polgári hangulatot és kapcsolható a Városligethez is” – mondta el Simonffy Márta alpolgármester.

Az arculati változtatást a tér és a csarnok között elhelyezkedő őstermelői piac rendezetlensége, lepusztult állapota is indokolta, aminek felújítását jövő év márciusában fejezik be. A piacot új árusító standok és korszerű árnyokoló rendszer teszi majd rendezettebbé,  a megújuló vásártér szintén a csarnok színvilágát követi.

 

alt text


Tervező: Kert-Vonal Tervező Stúdió
Vezető tervező: Papp Katalin tájépítész
Kivitelező: Mázas Építőipari és Kereskedelmi Kft.
Szakmai felügyelet: Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Kft.
Átadás: 2012. december 2.